Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 13-8 έως και 19-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 13-8 έως 19-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 13 Αυγούστου

Στο βραδινό λυκόφως η λεπτή ημισέληνος είναι πολύ χαμηλά στα δυτικά. Η Αφροδίτη βρίσκεται στα αριστερά της (14 μοίρες μακριά). Αύριο, την ίδια ώρα, η Σελήνη είναι πιο κοντά στην Αφροδίτη, 5 μοίρες μακριά. Είναι ευκαιρία για να βγάλετε μια όμορφη φωτογραφία του ζευγαριού.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:55 μμ.   

 

Τρίτη , 14 Αυγούστου

Κοντά στην Σελήνη απόψε είναι το διπλό αστέρι γ της Παρθένου (Πορίμα). Μαζί με την Αφροδίτη σχηματίζουν ένα ορθογώνιο τρίγωνο (δείτε την παραπάνω εικόνα).

Τετάρτη, 15 Αυγούστου

Ο κομήτης 21P / Giacobini-Zinner ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αστρονόμων ως προς τη λαμπρότητά του, έχοντας τώρα 9ο μέγεθος. Βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια της Κασσιόπης, της Βασίλισσας. Για να το δείτε καλά, θα πρέπει να παρατηρήσετε από μια τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό, μέσα από ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών ή μεγαλύτερο. Παρόλο που αυτή η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο κομήτης δεν δύει ποτέ (πάνω από γεωγραφικό πλάτος 30° βόρεια), ανεβαίνει ψηλότερα πριν την αυγή. Για τους αστροφωτογράφους, υπάρχει μια ευκαιρία, από τώρα και μέχρι το Σάββατο το πρωί, να φωτογραφήσουν τον κομήτη καθώς θα περνά ελαφρώς βόρεια από τα φωτογενή νεφελώματα της «Καρδιάς» και της «Ψυχής» (IC 1805 και IC 1848, αντίστοιχα).


Πέμπτη, 16 Αυγούστου

Η Σελήνη, σχεδόν στο πρώτο τέταρτο, λάμπει 10 μοίρες δεξιά του Δία. Το λαμπρό κιτρινωπό-πορτοκαλί αστέρι στα δεξιά του Δία είναι ο Αρκτούρος.

Κοντά στον Sadr ή γ του Κύκνου, το κεντρικό αστέρι του σχηματισμού του Σταυρού του Βορρά, βρίσκεται το P του Κύκνου, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αντικείμενο. Είναι ένα μεταβλητό αστέρι με μέγεθος που κυμαίνεται απο4,6 μέχρι 5,2. Φασματοσκοπικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι το Ρ του Κύκνου είναι ένα αστέρι μεγάλης μάζας και ασταθές που χάνει μάζα με τεράστιο ρυθμό. Αν είναι περίπου 6000 έτη φωτός μακριά, όπως φαίνεται πιθανό, είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο. Έχει αλλάξει λίγο τους τελευταίους δυόμισι αιώνες, αλλά μπορεί να λάμψει ή να γίνει αμυδρότερο πάλι ξανά, οποιαδήποτε στιγμή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τελική μοίρα του θα είναι να εκραγεί ως σουπερνόβα, πιθανόν όχι πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια.

 

Aynur Zakirov/Pixabay

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:26 μμ.   

 

Παρασκευή, 17 Αυγούστου

Η Αφροδίτη βρίσκεται 46 ° ανατολικά του Ήλιου σήμερα, η μεγαλύτερη αποχή της σε αυτή την βραδινή της εμφάνιση. Ίσως να νομίζετε ότι ο πλανήτης θα φτάσει στο μέγιστο ύψος του σήμερα, λάθος. Η Αφροδίτη στέκεται μόνο 7 ° ψηλά μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Το πρόβλημα είναι η εκλειπτική, η νοερή διαδρομή του Ήλιου στον ουρανό που ακολουθούν οι πλανήτες. Αυτή η γραμμή σχηματίζει μια μικρή γωνία στον δυτικό ορίζοντα μετά την δύση του Ήλιου στα τέλη του καλοκαιριού. Πόση διαφορά κάνει αυτό; Η Αφροδίτη ήταν περισσότερο από διπλάσια στις αρχές Ιουνίου όταν ήταν μόλις 35 ° από τον Ήλιο. Ο πλανήτης παρουσιάζεται καλύτερος σε σχέση με την εμφάνιση του αργά την άνοιξη. Δεν είναι μόνο πιο φωτεινός τώρα, με μέγεθος -4,5, αλλά φαίνεται πιο ευχάριστα μέσω ενός τηλεσκοπίου. Αυτό το βράδυ, ο δίσκος της Αφροδίτης εκτείνεται στα 24 ” και φαίνεται μισό-φωτισμένος.

Σάββατο, 18 Αυγούστου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 10:50 πμ.

Η Κασσιόπη, ένας αστερισμός του φθινοπώρου (με σχήμα W) ήδη φαίνεται στον βόρειο-ανατολικό ουρανό το βράδυ. Τις πρώτες πρωινές ώρες αλλάζει σχήμα σε αντίστροφης φοράς Σ. Κάτω από την βασίλισσα ανέρχεται και ο αστερισμός του Περσέα (ο βασιλιάς). Μεταξύ των δυο αστερισμών ξεχωρίζει εύκολα ακόμα και με γυμνό μάτι το περίφημο διπλό σμήνος του Περσέα. Αν και φθάνει ψηλότερα στον ουρανό το φθινόπωρο, το «διπλό σμήνος του Περσέα» είναι ένα ακόμα αξιοθέατο αντικείμενο του Αυγουστιάτικου  ουρανού.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:04 μμ.    

Κυριακή, 19 Αυγούστου

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που ο λαμπρός Βέγας περνάει σχεδόν από το ζενίθ στα μέσα της βραδιάς. Όταν ο Βέγας βρίσκεται πάνω στο πιο ψηλό σημείο του ουρανού, τότε γνωρίζουμε ότι και ο σχηματισμός της «τσαγιέρας» του Τοξότη (πλούσιος με διάφορα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό) βρίσκεται επίσης στο ψηλότερό του σημείο στον νότο.

 

Ένα λαμπρό μετέωρο περνάει μπροστά από τον γαλαξία της Ανδρομέδας το 2016. Φωτογραφία:Fritz Helmut Hemmerich

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,4) λάμπει χαμηλά στα δυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 23 δευτερόλεπτα της μοίρας. Αν και γίνεται λαμπρότερη, ολοένα και θα χαμηλώνει στον ορίζοντα από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ο Άρης (μέγεθος -2,8, στον νότιο Αιγόκερο) ανατέλλει με τη δύση του Ήλιου. Είναι περίπου μισό μέγεθος πιο λαμπρός και από τον Δία! Ο δίσκος του είναι τώρα 23 δευτερόλεπτα της μοίρας. Δεν θα εμφανιστεί τόσο μεγάλος μέχρι το 2035.

Ο Δίας (μέγεθος -2,0 , στο Ζυγό) φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Τώρα ο δίσκος του έχει διάμετρο 40 δευτερόλεπτα της μοίρας. Παρατηρήστε τον νωρίς το βράδυ, πριν χαμηλώσει πάρα πολύ πάνω από τον ορίζοντα.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο μετά τις 9 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, πριν τις 2 πμ. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ: http://wwwcdn.skyandtelescope.com/wp-content/uploads/WEB_UrNep18.pdf

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί