ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Γιατί από τη Γη βλέπουμε πάντα το ίδιο ημισφαίριο της Σελήνης; Το άλλο ημισφαίριό της είναι σκοτεινό ή αθέατο;

Απάντηση

Όπως η Σελήνη προκαλεί στη Γη το γνωστό φαινόμενο της παλίρροιας, έτσι και η Γη προκαλεί επίσης παλιρροιακά φαινόμενα στη Σελήνη, τα οποία είναι, μάλιστα, περίπου 20 φορές εντονότερα, διότι η Γη έχει μάζα 81 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Σελήνης και διάμετρο μόνο 4 περίπου φορές μεγαλύτερη. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι έστω μικρότερες παλίρροιες που προκαλεί η Σελήνη στη Γη έχουν ως αποτέλεσμα η Γη να περιστρέφεται όλο και πιο αργά (η περίοδος περιστροφής της αυξάνεται κατά 0,002 δευτερόλεπτα ανά αιώνα) και ταυτόχρονα η Σελήνη να απομακρύνεται από τη Γη κατά 3,8 μέτρα ανά αιώνα.

Αυτές οι τεράστιες απώλειες ενέργειας, που προκαλούν οι παλίρροιες στην επιφάνεια της Σελήνης, έχουν ως αποτέλεσμα να «φρενάρουν» την περιστροφή της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, με το πέρασμα του χρόνου, υποχρεώθηκε, τελικά, η Σελήνη να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της με την ίδια περίοδο που περιφέρεται γύρω από τη Γη, δηλαδή να έχει την ίδια γωνιακή ταχύτητα περιστροφής και περιφοράς.

Έτσι, σήμερα στρέφει προς τη Γη πάντα το ίδιο ημισφαίριό της, το οποίο έχει μελετηθεί με λεπτομέρεια, ενώ για να δούμε και να μελετήσουμε το άλλο, που είναι αθέατο και όχι σκοτεινό, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των διαστημοπλοίων.


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί