Από τι εξαρτάται το χρώμα των αστεριών;
Απάντηση
Η ποσότητα της ύλης, δηλαδή η μάζα κάθε αστέρα, είναι αυτή που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη ζωή και στην εξέλιξή του. Αυτή, τελικά, καθορίζει για κάθε αστέρα:
α) τη θερμοκρασία του και επομένως και το χρώμα του
β) πόσα χρόνια θα ζήσει
γ) πώς θα περάσει τα γεράματά του και
δ) πώς θα πεθάνει (ειρηνικά ή εκρηκτικά) και τι είδους πτώμα θα μας αφήσει.
Ο Ήλιος μας, που έχει μια μέτρια επιφανειακή θερμοκρασία, 5800 βαθμούς Κελσίου, φαίνεται κίτρινος. Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος μας εκπέμπει το μέγιστο της ακτινοβολίας του σε μήκος κύματος 5500Å (1Å = 1 Ångström = 10-8 cm, δηλαδή ένα εκατοντάκις εκατομμυριοστό του εκατοστού), που αντιστοιχεί στο κίτρινο χρώμα. Η ακτινοβολία αυτή, των 5500Å, βρίσκεται στο μέσο του οπτικού παραθύρου, το οποίο εκτείνεται από το ιώδες, σε μήκος κύματος περίπου 3000Å, έως το κόκκινο, σε μήκος κύματος περίπου 7000Å.
Μέσα από το στενό αυτό παράθυρο, που ανοίγει η ατμόσφαιρα της Γης, περνούν μόνο οι ακτινοβολίες που διεγείρουν τους φωτοϋποδοχείς των ματιών μας, δηλαδή τα ειδικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, που είναι δύο ειδών και ονομάζονται κωνία και ραβδία. Τα κωνία βρίσκονται στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα και είναι ευαίσθητα στα χρώματα, ενώ τα ραβδία βρίσκονται γύρω από το κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα, είναι ευαίσθητα στην ένταση του φωτός και ρυθμίζουν το άνοιγμα της κόρης (ίριδας) του οφθαλμού. Επομένως, με την πλάγια διόπτευση βλέπουμε καλύτερα τα αμυδρά αντικείμενα.
Χάρη σε αυτό, λοιπόν, το παράθυρο βλέπουμε τα ουράνια σώματα. Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο ότι στο μήκος κύματος του κίτρινου φωτός αντιστοιχεί το μέγιστο της ευαισθησίας των ματιών μας. Γι’ αυτό και τα γιλέκα ασφαλείας είναι συνήθως κίτρινα, αφού αυτό το χρώμα είναι το πιο εύκολα αντιληπτό.
Βρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.