Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 3-6 έως και 9-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 3-6 έως και 9-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 3 Ιουνίου

Νέα Σελήνη στις 1:03 μμ. Στη νέα της φάση, η Σελήνη περνάει μπροστά από τον Ήλιο και παραμένει κρυμμένη στο φως της λάμψης του αστεριού μας.

Αυτή την εποχή του έτους, ο Λέων χαμηλώνει πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Η παραπάνω εικόνα φαίνεται στον δυτικό ουρανό, μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:04 πμ  της Δευτέρας.  

 

Τρίτη, 4 Ιουνίου

Περίπου 30 με 40 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα προσπαθήστε να βρείτε την πολύ λεπτή ημισέληνο χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά. Περίπου 4° στα δεξιά της είναι ο Ερμής. Αυτό το αχνό φως της Σελήνης είναι το λεγόμενο σκιόφως, δηλαδή, το ηλιακό φως που ανακλάται από τη Γη στη Σελήνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:55 μμ. 

 

Τετάρτη, 5 Ιουνίου

Ο Δίας ξεχωρίζει ανάμεσα στα αστέρια του νότιου Οφιούχου από την ώρα που ανατέλλει στα νοτιοανατολικά λίγο μετά τις 9 μμ και μέχρι να αρχίσει το λυκαυγές. Ο γιγάντιος πλανήτης βρίσκεται κοντά στην καλύτερη του εμφάνιση για το έτος,  φτάνοντας σε αντίθεση την επόμενη εβδομάδα (στις 10 Ιουνίου). Ο Δίας λάμπει με μέγεθος -2,6, γεγονός που τον καθιστά το πιο λαμπρό σημείο φωτός στον ουρανό μέχρι η Αφροδίτη να ανατείλει περίπου μια ώρα πριν από τον Ήλιο. Ο καλύτερος χρόνος για να δείτε τον Δία μέσω ενός τηλεσκοπίου είναι όταν φτάνει ψηλότερα στο νότο, περίπου στη 1:30 πμ. Ο θεαματικός δίσκος του πλανήτη εκτείνεται στα 46″ και η δυναμική του ατμόσφαιρα δείχνει τουλάχιστον δύο παράλληλες σκοτεινές ζώνες.

\
Η φωτογραφία του Δία είναι του Γιάννη Ροζάκη, τραβηγμένη από την Αθήνα στις 30 Μαΐου με το τηλεσκόπιο Celestron C14.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:42 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 6 Ιουνίου

Ο Ποσειδώνας ανατέλλει στις 2 πμ και φτάνει σε ύψος 20° στα ανατολικά-νοτιοανατολικά όταν αρχίζει το λυκαυγές. Ο μακρινός αυτός πλανήτης λάμπει με μέγεθος 7,9, οπότε θα χρειαστείτε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο για να τον εντοπίσετε. Ευτυχώς βρίσκεται κοντά σε ένα λαμπρότερο αστέρι, που θα σας καθοδηγήσει. Σήμερα το πρωί ο Ποσειδώνας βρίσκεται 1,3° ανατολικά-βορειοανατολικά του 4ου μεγέθους φ του Υδροχόου. Με ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται ένας δίσκος διαμέτρου 2,3″ με μπλε-γκρι χρώμα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού στις 1:33 πμ της Παρασκευής.

Παρασκευή, 7 Ιουνίου

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, 365.504 χιλιόμετρα μακριά μας.

Ο Κρόνος εμφανίζεται λαμπρός στον νοτιοανατολικό ουρανό τα μεσάνυχτα αυτή την εβδομάδα. Ο δακτυλιοειδής πλανήτης ανατέλλει γύρω στις 11 μμ και ανεβαίνει ψηλά στο νότο στις 3 πμ. Ο Κρόνος λάμπει με μέγεθος 0,2 και εμφανίζεται αρκετά λαμπρότερος από οποιοδήποτε άλλο αστέρι στον αστερισμό του, τον Τοξότη. Ένα τηλεσκόπιο δείχνει έναν δίσκο διαμέτρου 18″  και ένα εντυπωσιακό δακτυλιοειδές σύστημα που εκτείνεται στα 41″.

 

Σάββατο, 8 Ιουνίου

Νωρίς το βράδυ απόψε, η Σελήνη βρίσκεται μόλις 3 μοίρες δεξιά του Βασιλίσκου.

Δείτε ένα κόκκινο αστέρι! Καθώς ο ουρανός σκοτεινιάζει, βρείτε τον κόκκινο υπεργίγαντα Αντάρη, την «καρδιά» του Σκορπιού. Παρά τη μεγάλη απόσταση αυτού του αστεριού από τη Γη, περίπου 600 έτη φωτός, και της χαμηλής θερμοκρασίας της επιφάνειάς του σε σχέση με τον Ήλιο, λάμπει στον ουρανό μας ως αστέρας πρώτου μεγέθους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:11 πμ της Κυριακής.

 

Κυριακή, 9 Ιουνίου

Ο αστερισμός του Ζυγού είναι γνωστός σε πολλούς ως ένα μέλος του ζωδιακού κύκλου. Αλλά επειδή τα αστέρια του είναι αμυδρά, δεν αναγνωρίζεται εύκολα στον ουρανό. Το βασικό του σχήμα είναι τετράπλευρο “διαμάντι” που αποτελείται από τρία  αστέρια 3ου μεγέθους και από ένα αστέρι 4ου μεγέθους. Ο Ζυγός φαίνεται στα νότια στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Αναζητήστε τον περίπου 30 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Ο αστερισμός βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λαμπρά αστέρια, τον Στάχυ της Παρθένου, στα δεξιά, και τον Αντάρη του Σκορπιού, στα αριστερά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:02 μμ.

 

Οι σχηματισμοί της μεγάλης και μικρής «κατσαρόλας» φαίνονται πολύ ωραία αυτά τα βράδια του Ιουνίου, πάνω από τον Πολικό αστέρα. Φωτογραφία: Bill & Sally Fletcher

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος -1) είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,8) είναι ακόμα πιο χαμηλά στον ορίζοντα στο δυνατό φως του λυκαυγούς. Αναζητήστε την μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα 20 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια.

Ο Άρης (μέγεθος +1,8) φαίνεται χαμηλά στα δυτικά όταν βραδιάζει, στο μέσο των Διδύμων. Βρίσκεται στην πιο μακρινή του απόσταση από τη Γη.

Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στο ανατολικό πόδι του Οφιούχου) ανατέλλει από τα νοτιοανατολικά μετά τις 9 μμ. Περίπου τα μεσάνυχτα βρίσκεται ήδη σε αρκετά καλή θέση για παρατήρηση. Φθάνει στο μέγιστό του ύψος στις 2 πμ. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 46″. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 10 Ιουνίου.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,3, στον Τοξότη) λάμπει περίπου 30 μοίρες στα αριστερά του Δία πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει στις 11 μμ. Θα φτάσει σε αντίθεση στις 9 Ιουλίου.

Ο Ουρανός χάνεται στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) είναι χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τα χαράματα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί