Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 6-5 έως και 12-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 6-5 έως και 12-5
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 6 Μαΐου

Στα μέσα του βραδινού λυκόφωτος κοιτάξτε στα δυτικά-βορειοδυτικά. Εκεί θα δείτε τη λεπτή ημισέληνο, χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα. Αύριο, η Σελήνη βρίσκεται ψηλότερα, κοντά στον Άρη, στον αστερισμό του Ταύρου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:01 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.  

 

Τρίτη, 7 Μαΐου

Λιγότερο από μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα θα δείτε την Σελήνη 5 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Άρη. (Δείτε τον παραπάνω χάρτη).

Το όνομα της Ντενέμπολας σημαίνει «η ουρά του λιονταριού». Γενικά, το πρώτο συνθετικό της λέξης αυτής, δηλαδή το «Ντενέμπ», υπάρχει σε αρκετά ονόματα αστεριών και αναφέρεται στην ουρά κάποιου ζώου. Η Ντενέμπολα μαζί με τον Στάχυ και τον Αρκτούρο (35 μοίρες στα αριστερά της Ντενέμπολας) σχηματίζουν ένα μεγάλο ισόπλευρο τρίγωνο που μερικές φορές αναφέρεται ως «το ανοιξιάτικο τρίγωνο».

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:48 πμ της Τετάρτης.

Τετάρτη, 8 Μαΐου

Η Σελήνη, αυτό το βράδυ, λάμπει στα πόδια των Διδύμων, αρκετά κάτω από τον Κάστορα και Πολυδεύκη.

Το λαμπρό αστέρι χαμηλά στην δύση μόλις βραδιάσει είναι ο Προκύων του Μικρού Σκύλου. Το αστέρι αυτό είναι γνωστό στους περισσότερους ερασιτέχνες αστρονόμους αλλά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί χωρίς τους γνωστούς αστερισμούς του Ωρίωνα και του Μεγάλου Κυνός (με τον Σείριο) να φαίνονται στον ουρανό αυτήν την ώρα. Παρομοίως, η Αίγα, το λαμπρό αστέρι χαμηλά στον βορειοδυτικό ουρανό, είναι ένα άλλο μέλος από την όμορφη  συλλογή με τέτοια λαμπρά και χαρακτηριστικά αντικείμενα από τον χειμερινό ουρανό.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:39 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 9 Μαΐου

Η Αφροδίτη βγαίνει πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου μια ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο λαμπρός πλανήτης κυριαρχεί στον πρωινό ουρανό, καθώς το λυκαυγές γίνεται όλο και φωτεινότερο. Η Αφροδίτη λάμπει με μέγεθος -3,8, πάνω από τρεις φορές λαμπρότερη από τον δεύτερο λαμπρότερο πλανήτη, τον Δία. Όταν την δούμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο εσωτερικός πλανήτης δείχνει ένα δίσκο που εκτείνεται στα 11″ και φαίνεται κατά  90% φωτισμένος.

Παρασκευή, 10 Μαΐου

Η Σελήνη, σχεδόν στο πρώτο τέταρτο, φαίνεται 5 μοίρες μακριά από το σμήνος της Κυψέλης (Μ44). Παρατηρητές από τα ανατολικά της Βόρεια Αμερικής θα δουν τον δορυφόρο μας να περνάει μπροστά από το σμήνος.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:17 πμ του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 11 Μαΐου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 4:14 πμ της Κυριακής.

Η Κόμη της Βερενίκης είναι ένας από τους πιο πλούσιους σε γαλαξίες αστερισμούς. Όμως, περιέχει και μερικά σφαιρωτά σμήνη. Το πιο λαμπρό είναι το Μ53 με 260.000 αστέρια! Το άλλο σφαιρωτό σμήνος, το NGC 5053 έχει στο κέντρο του 43.000 αστέρια.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 0:08 πμ της Κυριακής.

 

Κυριακή, 12 Μαΐου

Η Σελήνη λάμπει λιγότερο από 3 μοίρες πάνω από τον Βασιλίσκο.

Ο Κρόνος γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στον πρωινό ουρανό κάθε εβδομάδα που περνάει. Ο δακτυλιοειδής πλανήτης ανατέλλει μετά τις 12:30 πμ και ανεβαίνει 25° ψηλά στα νότιο-νοτιοανατολικά όταν αρχίζει το λυκαυγές. Ο Κρόνος λάμπει με μέγεθος 0,4 και εμφανίζεται σημαντικά λαμπρότερος  από οποιοδήποτε από τα αστέρια του υπόβαθρου στον αστερισμό του Τοξότη. Ένα τηλεσκόπιο δείχνει έναν δίσκο 18” του αέριου γίγαντα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:55 πμ της Δευτέρας. 

 

Η φωτογραφία του Μ44 είναι του Burley Packwood

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής βρίσκεται χαμένος μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου, μακριά από την Αφροδίτη, κάτω και στα αριστερά της.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,8) είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα το λυκαυγές. Ψάξτε την πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 20 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια.

Ο Άρης (μέγεθος +1,7, στον Ταύρο) φαίνεται χαμηλά στα δυτικά όταν βραδιάζει. Βρείτε πρώτα τον Ωρίωνα στα νοτιοδυτικά. Στα δεξιά του αστερισμού θα βρείτε τον λαμπρό Αλντεμπαράν. Ο δίσκος του είναι τώρα μόλις 4 δευτερόλεπτα της μοίρας σε διάμετρο. Βρίσκεται στην πιο μακρινή του απόσταση από τη Γη. Στις 7 Μαΐου, η Σελήνη θα βρεθεί πολύ κοντά του.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στο αριστερό πόδι του Οφιούχου) ανατέλλει από τα νοτιοανατολικά περίπου στις 11 μμ. Πριν την αρχή του λυκαυγούς βρίσκεται ήδη σε καλή θέση για παρατήρηση. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 44”.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,4, στον Τοξότη) λάμπει περίπου 27 μοίρες στα αριστερά του Δία πριν το λυκαυγές.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας χάνονται μέσα στο φως του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί