Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 10-6 έως και 16-10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 10-6 έως και 16-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 10 Ιουνίου

Ο Δίας είναι σε αντίθεση απόψε. Είναι το λαμπρό «αστέρι» στα νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ. Βρίσκεται στο νότιο Οφιούχο, στα αριστερά του πορτοκαλή Αντάρη.

Σε αυτή τη φωτογραφία από το τηλεσκόπιο Hubble η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα έχει στο κέντρο της τη σκιά του Γανυμήδη.   NASA/ESA/A. Simon (GSFC)

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:49 πμ  της Δευτέρας.  

 

Τρίτη, 11 Ιουνίου

Το αστέρι γ της Παρθένου (Πορρίμα) βρίσκεται κάτω από τη Σελήνη απόψε, 1,5 μοίρα μακριά. Αριστερά και πάνω από τη Σελήνη είναι ο Αρκτούρος.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:40 μετά τα μεσάνυχτα.   

Τετάρτη, 12 Ιουνίου

Απόψε ο Στάχυς (α της Παρθένου) βρίσκεται 6,5 μοίρες κάτω από τη Σελήνη.  Δείτε τον παραπάνω χάρτη.

Όταν βραδιάζει, ο Βέγας είναι το λαμπρότερο αστέρι πολύ ψηλά στα ανατολικά. Λίγο κάτω αριστερά είναι το 4ου μεγέθους έψιλον, το γνωστό ως το «διπλό-διπλό». Το ε  σχηματίζει μια γωνία ενός σχεδόν ισόπλευρου τριγώνου με τον Βέγα και το ζ της Λύρας. Οι πλευρές του τριγώνου είναι μικρότερες από 2°. Με κιάλια, τα δύο αστέρια του ε διαχωρίζονται εύκολα. Με ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών και με μεγέθυνση 100× ή μεγαλύρερη θα μπορέσετε διαχωρίσετε το διπλό αυτό αστέρι σε δύο άλλα ζευγάρια αστεριών. Το ζήτα είναι επίσης ένα διπλό αστέρι με κιάλια. Το δέλτα της Λύρας, κάτω από το ζ  είναι ένα ζευγάρι που διαχωρίζεται πολύ πιο εύκολα.

 

Πέμπτη, 13 Ιουνίου

Για τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου αυτή την εβδομάδα ο Ήλιος ανατέλλει το νωρίτερο για αυτό το έτος. Αν και η μεγαλύτερη ημέρα του Βορείου ημισφαιρίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου, η νωρίτερη ανατολή συμβαίνει αρκετές ημέρες πριν το ηλιοστάσιο και το πιο αργό ηλιοβασίλεμα αρκετές ημέρες μετά. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες εξαρτώνται από το γεωγραφικό πλάτος της τοποθεσίας που βρίσκεται κανείς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού στις 2:18 πμ της Παρασκευής.  

 

Παρασκευή, 14 Ιουνίου

Η Σελήνη περνάει τις επόμενες τρεις νύχτες κοντά από τον Αντάρη και τον Δία. Αύριο σχηματίζει ένα όμορφο τρίγωνο μαζί τους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:19 μμ.   

 

Σάββατο, 15 Ιουνίου

Με κιάλια, ένα σφαιρωτό σμήνος μοιάζει με ένα αμυδρό, ελαφρώς θολό αστέρι. Το σφαιρωτό σμήνος M3 στον Βοώτη προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για να γίνει μια τέτοια σύγκριση. Βρίσκεται μόλις ½° από ένα αστέρι της ίδιας λαμπρότητας (6ου μεγέθους). Αρχίστε την αναζήτηση σας από τον Αρκτούρο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:56 πμ της Κυριακής.

 

Κυριακή, 16 Ιουνίου

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:47 μμ.

Πανσέληνος αύριο στις 11:31 πμ.

 

Messier 5 
Σε απόσταση 25.000 έτη φωτός και με 100.00 αστέρια, το σφαιρωτό σμήνος Μ5 είναι ένα από τα αρχαιότερα μέλη του γαλαξία μας, σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων ετών! Φωτογραφία: Adam BlockMt. Lemmon SkyCenterUniversity of Arizona

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (στους Διδύμους) είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, 45 με 60 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Αυτή την εβδομάδα ο πλανήτης γίνεται αμυδρότερος, φτάνοντας σε μέγεθος -0,1. Ο Προκύων σπινθηρίζει ζωηρά 25 μοίρες στα αριστερά του, ενώ η Αίγα λάμπει στην ίδια περίπου απόσταση στα δεξιά του.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,8) είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα στο λυκαυγές. Αναζητήστε την μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα 20 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια .

Ο Άρης (μέγεθος +1,8) φαίνεται χαμηλά στα δυτικά όταν βραδιάζει, στο μέσο των Διδύμων. Βρίσκεται στην πιο μακρινή του απόσταση από τη Γη. Θα πλησιάσει τον Ερμή στις 2½° την 14η Ιουνίου και μόλις 1/2° στις 17 και 18.

Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στο νότιο Οφιούχο)είναι σε αντίθεση αυτή τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου. Ήδη τα μεσάνυχτα βρίσκεται σε καλή θέση για παρατήρηση. Φθάνει στο μέγιστό του ύψος στη 1 πμ. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 46″. Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στην περιοχή γύρω από τη Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,3, στον Τοξότη) λάμπει περίπου 30 μοίρες στα αριστερά του Δία πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει στις 10:30 μμ. Θα φτάσει σε αντίθεση στις 9 Ιουλίου.

Ο Ουρανός χάνεται στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) είναι χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τα χαράματα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί