Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 17-6 έως και 23-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 17-6 έως και 23-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 17 Ιουνίου

Το φεγγάρι λάμπει ανάμεσα στο Δία και στον Κρόνο. Αύριο θα βρεθεί πολύ πιο κοντά στον Κρόνο. Κοιτάξτε αργά το βράδυ, όταν αυτά τα ουράνια σώματα θα είναι ψηλότερα.

 

Τρίτη, 18 Ιουνίου

Ο Άρης και ο Ερμής βρίσκονται σε πολύ στενή σύνοδο στις 17 και 18 Ιουνίου. Ειδικά απόψε, είναι σε απόσταση μόνο 0,5° ο ένας από τον άλλο. Κοιτάξτε νωρίς το βράδυ, μισή ώρα μετά τη δύση του Ήλιου. Έχουν να βρεθούν τόσο κοντά στον βραδινό ουρανό από το 2006.  Ο Ερμής, με μέγεθος 0,1 είναι αρκετά λαμπρότερος από τον Άρη (μέγεθος +1,8).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:25 πμ της Τετάρτης.    

 

Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Αν ο ουρανός σας είναι σκοτεινός θα μπορέσετε να διακρίνετε ένα από τα πιο λαμπρά μέρη του γαλαξία μας να περνάει μέσα από το Θερινό Τρίγωνο. Είναι μια καταπληκτική θέα που αξίζει να παρατηρηθεί το καλοκαίρι.

Ο Βέγας είναι το πιο λαμπρό αστέρι ψηλά στην ανατολή αυτά τα βράδια. Ο Ντενέμπ είναι το λαμπρότερο αστέρι κάτω και στα αριστερά του Βέγα. Αν κοιτάξετε πιο μακριά, κάτω από τον Βέγα και στα δεξιά του θα δείτε και τον Αλτάιρ. Αυτά τα τρία αστέρια σχηματίζουν το μεγάλο Θερινό Τρίγωνο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:16 μμ.    

 

Πέμπτη, 20 Ιουνίου

Αργά τον Ιούνιο, ο πλανήτης Ουρανός αρχίζει να βρίσκεται σε καλή θέση για παρατήρηση μετά τις 3:30 πμ. Ο πλανήτης είναι 10° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, στον αστερισμό του Κριού. Με τηλεσκόπιο, ο γαλαζοπράσινος δίσκος του φαίνεται να έχει διάμετρο 3,5″.

 

Καλοκαιρινός Ήλιος

Οι μεγάλες ημέρες του Ιουνίου φτάνουν  στη μέγιστη διάρκεια τους με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Τότε ο Ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του το μεσημέρι. Η φωτογραφία αυτή, μέσα από φίλτρο H-a (υδρογόνου άλφα) δείχνει αρκετά χαρακτηριστικά πάνω στην επιφάνειά του τα οποία έχουν να εμφανιστούν εδώ και πολύ καιρό.

Φωτογραφία: Ron Brecher

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:03 πμ της Παρασκευής.  

 

Παρασκευή, 21 Ιουνίου

Τώρα ο Ήλιος έφθασε στο απώτατο σημείο του στο  Βορρά για το έτος και αρχίζει την εξάμηνη επιστροφή του προς Νότο.

Θερινό Ηλιοστάσιο στις 6:55 μμ. Αρχή του καλοκαιριού για το Βόρειο Ημισφαίριο της Γης και αρχή του χειμώνα για το Νότιο Ημισφαίριο, αντίστοιχα. Απόψε, τα σημεία της δύσης και της ανατολής του ήλιου είναι τα βορειότερα του έτους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:54 μμ.  

 

Σάββατο, 22 Ιουνίου

Αν κοιτάξετε ψηλά στον βορειοδυτικό ουρανό αυτήν την εβδομάδα μόλις βραδιάσει θα δείτε την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου να κρέμεται από το χερούλι της προς τα κάτω. Αυτή η καμπύλη γραμμή που σχηματίζει το χερούλι σκοπεύει προς τον λαμπρό Αρκτούρο ψηλά στον νοτιοδυτικό ουρανό.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:41 πμ της Κυριακής.

 

Κυριακή, 23 Ιουνίου

Ο Ερμής φτάνει σε μέγιστη αποχή σήμερα, οπότε φτάνει και στην ψηλότερη θέση του στον βραδινό ουρανό. Ο εσώτατος πλανήτης βρίσκεται 25° ανατολικά του Ήλιου και εμφανίζεται σε ύψος 11° στα δυτικά-βορειοδυτικά 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Θα λάμπει με μέγεθος 0,4 και θα φαίνεται εύκολα με γυμνό μάτι. Αν κοιτάξετε τον Ερμή με ένα τηλεσκόπιο το βράδυ, θα δείτε ότι ο δίσκος διαμέτρου 8″ είναι φωτισμένος κατά περίπου 40 τοις εκατό.

Η Σελήνη φτάνει στο απόγειο, το πιο μακρινό σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη. Θα βρίσκεται 404.548 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:32 μετά τα μεσάνυχτα.  

Ο σπειροειδής γαλαξίας M96 στον Λέοντα, όπως φωτογραφήθηκε από το τηλεσκόπιο Hubble ( NASAESAHubble). Επεξεργασία: Leo Shatz. Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και ο Άρης είναι σε σύνοδο πολύ χαμηλά στο βραδινό λυκόφως. Κοιτάξτε στα δυτικά-βορειοδυτικά, 40-60 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Θα τους δείτε καλύτερα με ένα ζευγάρι κιάλια. Ο Ερμής είναι πολύ πιο λαμπρός, από -0,1 φτάνει σε +0,4, αυτή την εβδομάδα. Ο Άρης είναι λιγότερο από το 1/8 λαμπρός, με μέγεθος +1,8. Στις 18 Ιουνίου, οι δύο πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση μόλις 0,5 της μοίρας. Ο Προκύων τρεμοσβήνει ζωηρά 25 μοίρες στα αριστερά τους, ενώ η Αίγα λάμπει στην ίδια περίπου απόσταση στα δεξιά τους.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,8) είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα στο λυκαυγές. Ψάξτε την μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα 20 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια .

Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στο νότιο Οφιούχο) ήταν σε αντίθεση στις 10 Ιουνίου. Ήδη τα μεσάνυχτα βρίσκεται σε καλή θέση για παρατήρηση. Φθάνει στο μέγιστό του ύψος πριν τις 1 πμ. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 46″. Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στην περιοχή γύρω από την Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2, στον Τοξότη) λάμπει περίπου 30 μοίρες στα αριστερά του Δία πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει στις 10 μμ. Θα φτάσει σε αντίθεση στις 9 Ιουλίου.

Ο Ουρανός αρχίζει να φαίνεται χαμηλά στον πρωινό ουρανό.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) είναι χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τα χαράματα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί