Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 18-2 έως και 24-2

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 18-2 έως και 24-2
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου

Η Αφροδίτη και ο Κρόνος φαίνονται στον πρωινό ουρανό νωρίς αυτή την εβδομάδα. Η Αφροδίτη περνά 1,1° βόρεια από τον Κρόνο σήμερα το πρωί. Οι δύο λαμπροί πλανήτες βρίσκονται σε απόσταση 2,5° έως τις 20 Φεβρουαρίου. Η Αφροδίτη λάμπει με μέγεθος -4,2, περίπου 80 φορές λαμπρότερη από τον μεγέθους 0,6 Κρόνο. Δείτε αυτή την ωραία ουράνια σκηνή με γυμνό μάτι ή με κιάλια.

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου

Πανσέληνος στις 5:55 μμ. Αυτή είναι η Υπέρ-σελήνη, δηλαδή, το φεγγάρι σε περίγειο (πιο κοντά στη Γη στην μηνιαία περιστροφή του γύρω από τη Γη). Φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και λαμπρότερο από το μέσο όρο. Θα είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι για το 2019.

Νωρίς το βράδυ, ο Βασιλίσκος βρίσκεται πάνω στα δεξιά της Σελήνης.

 

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου

Ζωδιακό φως
Το αιθέριο ζωδιακό φως εμφανίζεται σαν μία λάμψη σε σχήμα κώνου πάνω από τον δυτικό ορίζοντα τα ασέληνα βράδια κατά τη διάρκεια του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Φωτογραφία: Ariana Ahangary

 

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου

Ο Σείριος λάμπει ψηλότερα στο νότο στα μέσα της βραδιάς. Ο αμυδρός λευκός νάνος συνοδός του, το πρώτο σούπερ-πυκνό αντικείμενο που ανακαλύφθηκε ποτέ, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παρατηρηθεί με τηλεσκόπιο. Αλλά για σχεδόν μια δεκαετία, την επόμενη, ο Σείριος Β έχει περίπου τον μέγιστο διαχωρισμό από τον Σείριο Α. Και όταν ο Σείριος είναι στο ψηλότερό του σημείο είναι ο κατάλληλος χρόνος για να προσπαθήσετε. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να δείτε τον Σείριο B, δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος από τώρα, όταν το αστέρι θα βρίσκεται στην μεγαλύτερη του απόσταση από τον Σείριο A. Ο νάνος αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόλις 10″ ανατολικά-βορειοανατολικά του κυρίου αστέρα. Με περίοδο 50,1 ετών, το αστέρι (ονομάζεται Pup, επίσης)  έφθασε στον ελάχιστο διαχωρισμό των 3″ το 1994 και θα επανέλθει ξανά σ’ αυτό το 2044.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου

 Στο τέλος της εβδομάδας ο Ερμής φαίνεται εύκολα προς τη λήξη του βραδινού λυκόφωτος.

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου

Ο Δίας συνεχίζει να μεγαλώνει σε λαμπρότητα και να φαίνεται καλύτερα στον νοτιοανατολικό ουρανό πριν από την αυγή. Ο γιγαντιαίος πλανήτης ανατέλλει γύρω στις 3 πμ και φτάνει σε ύψος 20° στην αρχή του λυκαυγούς. Ο Δίας αγγίζει μέγεθος -2,0, αλλά είναι πολύ αμυδρότερος σε σύγκριση με την Αφροδίτη, η οποία ανατέλλει δύο ώρες μετά απ’ αυτόν. Ένα τηλεσκόπιο δείχνει το δίσκο διαμέτρου 36″ του Δία και τουλάχιστον δύο ευδιάκριτες νεφικές ζώνες.

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου

Αν κοιτάξουμε στον βορειοδυτικό ουρανό μόλις βραδιάσει αυτήν την εβδομάδα, θα δούμε τον αστερισμό της Κασσιόπης σε σχήμα W, να στέκεται όρθιος, με τον αστέρα Caph (β της Κασσιόπης) στο κάτω μέρος.

Το σκηνικό που παρατηρούμε νωρίς το πρωί, λίγο πριν την αυγή, είναι ένας έναστρος ουρανός γεμάτος από αστέρια, κάτι που μας θυμίζει τον ουρανό του καλοκαιριού. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης βρίσκονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Το θερινό τρίγωνο είναι περίπου στο μέσο του ανατολικού ουρανού. Φυσικά, ο όμορφος γαλαξίας του καλοκαιριού ρέει κατά μήκος του ανατολικού ουρανού.

 Το νεφέλωμα Έλικας (Helix nebula) ή NGC7293 ονομάστηκε έτσι επειδή είναι σαν να κοιτάζεις μέσα από τον άξονα ενός έλικα. Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο λαμπρά πλανητικά νεφελώματα, που έχει δημιουργηθεί στο τέλος της ζωής ενός αστέρα σαν τον Ήλιο μας. Η φωτογραφία αυτή είναι του  Andrew Campbell από την Μελβούρνη της Αυστραλίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος περίπου -1,0) αρχίζει να φαίνεται χαμηλά μετά το τέλος του ηλιοβασιλέματος. Κοιτάξτε, παραπάνω, τον αστροχάρτη της Παρασκευής.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2), ο Δίας (μέγεθος -1,9) και ο Κρόνος (μέγεθος +0,6), όλοι ανατέλλουν από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά αρκετά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς. Η απόσταση μεταξύ των δύο πρώτων μεγαλώνει καθημερινά. Όμως, ο Κρόνος, αρκετά αμυδρότερος, περνάει κοντά από την Αφροδίτη αυτή την εβδομάδα. Την Δευτέρα θα είναι η πιο κοντινή τους σύνοδος, 1,1° μακριά.  Περίπου 12 μοίρες στα δεξιά του Δία θα βρείτε τον Αντάρη.

Ο Άρης (μέγεθος +1) στους Ιχθύες, ακόμα φαίνεται ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν βραδιάζει. Δύει γύρω στις 11 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 6 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Ουρανός περνάει λίγες μοίρες κάτω από τον Άρη.

Ο Ποσειδώνας χάνεται μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί