Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 9-1 έως 15-1

 

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 9-1 έως 15-1
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου

Απόψε ο Αλντεμπαράν λάμπει πάνω και στα δεξιά της Σελήνης. Στην Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία και την Αραβική χερσόνησο, θα έχουμε απόκρυψη του αστεριού από τη Σελήνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:06 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 10 Ιανουαρίου

Αν και ο Κρόνος πέρασε στην απέναντι πλευρά του Ήλιου, όπως φαίνεται από τη Γη, πριν από ένα μήνα, ήδη εμφανίζεται χαμηλά στα νοτιοανατολικά κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο πλανήτης βρίσκεται περίπου 10° πάνω από τον ορίζοντα μια ώρα πριν από την ανατολή του Ηλίου. Με μέγεθος 0,5 είναι το πιο λαμπρό «αστέρι» στον αστερισμό του Οφιούχου.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο στις 08:02 πμ ( 363.238 χιλιόμετρα μακριά από εμάς).

Η Σελήνη, σχεδόν πανσέληνος, λάμπει στο αμυδρό «ρόπαλο» του Ωρίωνα, με τον Μπετελγκέζ κάτω δεξιά της.

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου

Αν και επίσημα φτάνουμε στη πανσέληνο αύριο, η Σελήνη φαίνεται σαν να είναι 100% γεμάτη. Βρίσκεται στους Διδύμους, με τον λαμπρό Προκύωνα πιο κάτω απ’ αυτήν.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:45 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου

Πανσέληνος στις 1:35 μμ.

Η Αφροδίτη εμφανίζεται λαμπρή στον δυτικό ουρανό, αρχίζοντας μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Φτάνει σε μέγιστη αποχή σήμερα, 47° ανατολικά του Ήλιου, αλλά θα παραμείνει το πιο λαμπρό σημείο στον νυχτερινό ουρανό μέχρι και τα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου. Λάμπει σήμερα με μέγεθος -4,6, περίπου 10 φορές πιο λαμπρή από το δεύτερο λαμπρότερο αντικείμενο, τον Δία. Δύει περίπου στις 9 μμ. Απόψε μπορείτε, επίσης, να δείτε και τον 8ου μεγέθους Ποσειδώνα μόλις 0,4° μακριά από την Αφροδίτη. Με μέγεθος 7,9, ο Ποσειδώνας είναι περίπου 100.000 φορές πιο αμυδρός!

Ο Δίας είναι σε δυτικό τετραγωνισμό, 90° δυτικά του Ήλιου. Έτσι, όλο αυτό το μήνα, η δυτική πλευρά του Δία φαίνεται σαφώς πιο σκιασμένη με ένα τηλεσκόπιο από την ελαφρώς πιο φωτισμένη (από τον Ήλιο) ανατολική πλευρά.

 

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου

Το τρίγωνο Αφροδίτης – Άρη – Φομαλχώ συνεχίζει να γίνεται πιο στενό. Κοιτάξτε απόψε στο νοτιοδυτικό ουρανό, μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:23 πμ του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου

Η Σελήνη απόψε βρίσκεται κοντά στον Βασιλίσκο του Λέοντα. Ανατέλλουν μαζί περίπου στις 8 μμ και φτάνουν ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα.

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου

Λίγο περισσότερο από τρεις ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα βρείτε το σμήνος των Πλειάδων στο ψηλότερο σημείο του στον ουρανό. Το σμήνος αυτό φθάνει στην ίδια θέση στον ουρανό σχεδόν 4 λεπτά νωρίτερα κάθε ημέρα, λόγω της περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο. Στα τέλη Απριλίου οι Πλειάδες θα εμφανιστούν χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά το σούρουπο, και γύρω στις 20 με 21 Μαΐου θα είναι πισω από τον Ήλιο και δεν θα φαίνονται από τη Γη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:02 πμ της Δευτέρας. 

 

Σύνοδος Αφροδίτης – Σελήνης στις 2 Ιανουαρίου από την Κερατέα. Φωτογραφία: Αντώνης 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και ο Κρόνος είναι χαμηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς στο λυκαυγές. Ο Ερμής βρίσκεται 7 με 8 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Κρόνου αυτή την εβδομάδα, μεγαλώνοντας σε φαινόμενο μέγεθος, από 0,6 σε -0,1. Ο Κρόνος παραμένει με μέγεθος 0,5. Ο Αντάρης, με μέγεθος 1, λαμπυρίζει 14 μοίρες δεξιά του Κρόνου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,5, στον Υδροχόο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στον νοτιοδυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Ο δίσκος της έχει διάμετρο ίση με 24 δευτερόλεπτα της μοίρας και είναι στη φάση της «διχοτόμου», δηλαδή, είναι φωτισμένη κατά το ήμισυ.

Ο Άρης (μέγεθος +1, στον Υδροχόο) συνεχίζει να λάμπει στα νότια-νοτιοδυτικά, περίπου 8 μοίρες πάνω στα αριστερά της Αφροδίτης. Ο Άρης έχει μόνο 5,5 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο.

Ο Δίας (μέγεθος -2, στην Παρθένο) ανατέλλει μετά τη 1 πμ και λάμπει ψηλά στο νότο κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Στάχυς είναι περίπου 4° πιο κάτω από τον πλανήτη. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 37”, αρκετά μικρή με βάση τη συνηθισμένη διάμετρο του πλανήτη. Ο Δίας θα βρεθεί σε αντίθεση στις 7 Απριλίου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) είναι ψηλά στο νότο νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι πολύ κοντά στην Αφροδίτη αυτή την εβδομάδα και θα βρεθούν πιο κοντά στις 12 Ιανουαρίου. Με υψηλή μεγέθυνση προσπαθήστε να ξεχωρίσετε τον 8ου μεγέθους δίσκο του, που, με διάμετρο μόνο 2,2”, εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερος απ’ αυτόν που έχει ένα αστέρι. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις των Ουρανού και του Ποσειδώνα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί