Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 14-12 έως και 20-12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 14-12 έως και 20-12 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου

Ο Ωρίωνας βρίσκεται σε καλή θέση χαμηλά στα ανατολικά νωρίς το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι οι Δίδυμοι βρίσκονται επίσης στα αριστερά του (για τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Τα αστέρια της κεφαλής των Διδύμων, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, είναι στο αριστερό άκρο του αστερισμού, το ένα πάνω από το άλλο, με τον Κάστορα στην κορυφή.

Νέα Σελήνη στις 6:18 μμ.

Ολική έκλειψη Σελήνης, ορατή από Χιλή και Αργεντινή.

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου

Αν κοιτάξετε χαμηλά κάτω από τον Ωρίωνα θα βρείτε τον υπέρλαμπρο Σείριο να  αναδύεται. Αν προλάβετε και δείτε τον Σείριο κοντά στον ορίζοντα, θα βρείτε ότι τρεμοσβήνει πολύ γρήγορα με γρήγορες αναλαμπές από ζωηρά χρώματα. Αν έχετε μαζί σας κιάλια ή  ένα τηλεσκόπιο θα πάρετε μια αξέχαστη εικόνα από την ανατολή αυτού του πιο λαμπρού άστρου. Ο Σείριος,  μόλις 8,6 έτη φωτός μακριά, είναι το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό. Είναι επίσης το πιο κοντινό άστρο που είναι πάντα ορατό με γυμνό μάτι από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου

Ολοένα και μειώνεται η απόσταση του Δία από τον Κρόνο. Θα τους βρείτε κοντά στη Σελήνη που είναι λεπτή ημισέληνος και ανεβαίνει όλο και ψηλότερα από βράδυ σε βράδυ. Κοιτάξτε στο νοτιοδυτικό ουρανό μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

 Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου

Το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου είναι ψηλά στο ζενίθ τα βράδια του Δεκεμβρίου. Επίσης ψηλά βρίσκονται οι αστερισμοί της Ανδρομέδας και του Τριγώνου. Όλοι οι παρατηρητές του ουρανού μαθαίνουν πώς να εντοπίζουν τον γαλαξία της Ανδρομέδας (Μ31). Αλλά που βρίσκεται το άλλο μεγάλο μέλος της Τοπικής μας Ομάδας Γαλαξιών, ο Μ33 στο Τρίγωνο; Στην αντίθετη κατεύθυνση του  β της Ανδρομέδας από το Μ31. Ή με διαφορετικό τρόπο: περίπου στα μέσα της απόστασης από τον β της Ανδρομέδας προς τον α του Κριού. Ο Μ33 είναι αρκετά αμυδρότερος από τον Μ31. Θα πρέπει να βρίσκεστε σ’ έναν σκοτεινό ουρανό.

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου

Δεν είναι ούτε χειμώνας ακόμα, αλλά ήδη η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου αρχίζει τη μακρά ετήσια άνοδό του στον βραδινό ουρανό, με την βάση της κατσαρόλας να βγαίνει πρώτα  μέσω των γυμνών κλαδιών των δέντρων στα βόρεια – βορειοανατολικά. Θα βρεθεί υψηλότερα όταν θα πλησιάζουμε στα θερμά βράδια του Μαΐου και του Ιουνίου.


Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου

Το αστέρι Caph βρίσκεται στο φωτεινό τέλος του σχήματος ‘W’ του αστερισμού της Κασσιόπης. Εάν αντικρίζετε το Βορρά, είναι το αστέρι στην αριστερή πλευρά του ‘W.’ Μια γραμμή που προέρχεται από τον Πολικό και μέσω του Caph δείχνει τη θέση στον ουρανό που οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν ως την αρχή του συστήματός των ουράνιων συντεταγμένων. Αυτό το σημείο μηδέν συχνά αναφέρεται με το όνομα Εαρινή Ισημερία δεδομένου ότι ο ήλιος βρίσκεται σε αυτό το σημείο την πρώτη ημέρα της άνοιξης (βόρειο ημισφαίριο).

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου

Το μάτι του Ταύρου φαίνεται νωρίς στον δυτικό ουρανό. Το αστέρι αυτό, ο Λαμπαδίας  (Aldebaran) θεωρείται ότι είναι ένα πορτοκαλί αστέρι, αν και για πολλούς ανθρώπους το χρώμα δεν είναι άμεσα εμφανές. Θυμηθείτε ότι τα χρώματα των αστέρων αντιπροσωπεύουν θερμοκρασίες, κάτι που θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο Λαμπαδίας είναι ψυχρότερος από τον ήλιο μας. Η θερμοκρασία του (και το χρώμα του) είναι πιο κοντά στον Αρκτούρο του Βοώτη. Ο Λαμπαδίας είναι ένας υπερήλικας του αστρικού πληθυσμού. Έχει ήδη καταναλώσει όλο το υδρογόνο στο εσωτερικό του και τώρα μετατρέπει το ήλιο σε άνθρακα που θα είναι και η πηγή ενέργειας του.

 

Η ολική έκλειψη της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου από την Αργεντινή. Η φωτογραφία είναι του Andreas Möller (High-ISO Photography )

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, κοντά στην κεφαλή του Σκορπιού) λάμπει χαμηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς στο λυκαυγές.

Ο Άρης έχει μέγεθος -0,7, στους Ιχθείς. Η φαινόμενη διάμετρος του φτάνει τώρα τα 12 δευτερόλεπτα του τόξου. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το λευκό Νότιο πόλο του που τώρα φαίνεται πολύ μικρός. Η πρόσφατη θύελλα σκόνης που είχε κυριεύσει στον πλανήτη φαίνεται να έχει κοπάσει. Μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη που φαίνονται με τηλεσκόπιο, δίνοντας τις συντεταγμένες του τόπου παρατήρησης και την ώρα παρατήρησης με το λογισμικό Mars Profiler.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,0, και +0,6, αντίστοιχα) γέρνουν ακόμα περισσότερο στα δυτικά-νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Απέχουν 0,3 ° ο ένας από τον άλλο αυτή την εβδομάδα. θα βρεθούν σε πολύ κοντινή σύνοδο στις 21 Δεκεμβρίου, σε απόσταση μόνο 0,1 μοίρες, χαμηλά στο βραδινό λυκόφως. Οι δύο γίγαντες πλανήτες βρίσκονται σε σύνοδο περίπου κάθε 20 χρόνια, αλλά τώρα θα είναι στην πιο κοντινή τους σύνοδο που είναι εμφανώς ορατή, και έχει να γίνει από το έτος 1226.

Ο Ουρανός (5,7, στον Κριό) είναι ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ, περίπου 16° ανατολικά του Άρη.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) φαίνεται ψηλά στα νότια πριν τα μεσάνυχτα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί