Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 17-8 έως και 23-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 17-8 έως και 23-8 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

 

Δευτέρα, 17 Αυγούστου

Ο Ερμής βρίσκεται σε μέγιστη αποχή απόψε. Αν και είναι αδύνατο να δούμε τον πλανήτη, καθώς βρίσκεται στο φως του Ήλιου τώρα, θα αρχίσει να φαίνεται για λίγο το βράδυ αργότερα αυτόν τον μήνα.

 

Τρίτη, 18 Αυγούστου

Νέα Σελήνη στις 5:43 πμ. της Τρίτης.

Καθώς ο Αύγουστος προχωράει και οι νύχτες αρχίζουν να γίνονται ψυχρές, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου βρίσκεται στην ανατολή, ισορροπώντας σε μια γωνία. Τα αστέρια του είναι μόνο 2ου και 3ου μεγέθους. Κάτω από αυτό, ο Άρης ανατέλλει λιγότερο από μία ώρα αφότου βραδιάσει.

Από την αριστερή γωνία του Τετραγώνου φαίνεται η κύρια γραμμή του αστερισμού της Ανδρομέδας: τρία αστέρια (συμπεριλαμβανομένης της γωνίας) περίπου τόσο φωτεινά όσο αυτά που σχηματίζουν το Τετράγωνο. Η γραμμή εκτείνεται αριστερά και λίγο κάτω.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:25 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Τετάρτη, 19 Αυγούστου

Απόψε είναι το βράδυ που ο αστεροειδής 7  Ίρις φτάνει στα αστέρια του υπόβαθρου. Δύο ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα, η Ίρις έχει ύψος περίπου 30 ° στα νότια, στη μέση του γεμάτου σκόνη Γαλαξία μας. Τώρα, ο μεγέθους 9,8 Ίρις είναι λιγότερο από 1 ‘ από το μεγέθους 9,5 αστέρι SAO 160874. , καθώς αυτό το βραχώδες σώμα περιστρέφεται γύρω από αυτό το αστέρι και αντιστρέφει απότομα την πορεία του, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αν και κινείται γρήγορα, δεν κάνει άλματα. θα κινηθεί μόνο περίπου 0,5 ° δυτικά μέχρι το τέλος του μήνα. Επιστρέφετε συχνά σε αυτό το σημείο για να το βλέπετε που αλλάζει ελαφρώς θέση από νύχτα σε νύχτα.

Υπάρχει επίσης ένα επιπλέον αντικείμενο εκεί κοντά: Το όμορφο ανοιχτό σμήνος  M23 είναι λιγότερο από 1,5 ° βορειοανατολικά της θέσης της Ίριδας απόψε. Με περισσότερα από 170 αστέρια και καλύπτοντας 23 ‘ στον ουρανό, θα χρειαστείτε επίσης κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο για να δείτε αυτό το νεαρό σμήνος, το οποίο βρίσκεται πάνω από 2.000 έτη φωτός μακριά. Η Ίρις, για σύγκριση, απέχει λιγότερο από το διπλάσιο της απόστασης Γης-Ήλιου από τον πλανήτη μας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:16 μμ.

 

Πέμπτη, 20 Αυγούστου

Επωφεληθείτε από τα σκοτεινά βράδια αυτήν την εβδομάδα, στοχεύοντας σε ένα λιγότερο γνωστό αλλά με οικείο σχήμα νεφέλωμα: Το Νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής. Επίσης καταγεγραμμένο ως NGC 7000, το Νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής βρίσκεται περίπου 3° ανατολικά του φωτεινού αστεριού Ντενέμπ, το οποίο σηματοδοτεί την ουρά του Κύκνου και είναι ένα από τα τρία αστέρια που αποτελούν το Θερινό Τρίγωνο. Αυτό το νεφέλωμα εκπομπής φαίνεται καλύτερα με κιάλια 7×50 ή με ένα μέτριο τηλεσκόπιο και φαίνεται κάπως αμυδρό λόγω της μεγάλης επιφάνειας του. Παρ ‘όλα αυτά, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να το μελετήσετε και να αναζητήσετε “ορόσημα” έτσι ώστε να εντοπίσετε το σχήμα του. Το πιο εύκολο κομμάτι είναι το νότιο τμήμα της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών: Ψάξτε ιδιαίτερα για την «Φλόριντα» και την καμπύλη που χαράσσεται από τον «Κόλπο του Μεξικού».

Η φωτογραφία αυτή που περιλαμβάνει τα νεφελώματα της Βόρεια Αμερικής και του Πελεκάνου είναι του αείμνηστου Βασίλη Παπαΐωάννου.

Εάν είστε εκκολαπτόμενος αστροφωτογράφος, αυτό το νεφέλωμα είναι ένας ιδανικός στόχος για να εστιάσετε τις προσπάθειές σας. Δεν χρειάζεστε καν ένα τηλεσκόπιο για να τραβήξετε ένα πορτραίτο του ουρανού. Οι λήψεις ευρέως πεδίου θα σας δείξουν άλλα κοντινά αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό, όπως το Νεφέλωμα «Pelican» – μια περιοχή HII που σχετίζεται με το Νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής και το νεαρό ανοιχτό σμήνος NGC 6991.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:03 πμ. της Παρασκευής.

Παρασκευή, 21 Αυγούστου

Νωρίς το βράδυ, κοντά στη Σελήνη είναι το αστέρι η της Παρθένου. Αύριο το βράδυ, η Σελήνη θα βρεθεί ψηλότερα και πιο κοντά στον Στάχυ, αστέρι 1ου μεγέθους..

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:54 μμ.

 

Σάββατο, 22 Αυγούστου

Το σφαιρωτό σμήνος M75 είναι περίπου 8 μοίρες νοτιοδυτικά του β του Αιγόκερου. Σε απόσταση 67.500 έτη φωτός, το M75 είναι ένα από τα  πιο μακρινά αντικείμενα του  Messier. Πιθανόν, 100.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο, το Μ75 έχει παραμείνει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια ένα από τα λίγα σφαιρωτά σμήνη κλάσης Ι (της μεγαλύτερης σε συγκέντρωση αστέρων), είναι πολύ κλειστό και δύσκολα μπορεί να αναλυθεί σε επιμέρους αστέρια από τα περισσότερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:41 πμ. της Κυριακής.

 

Κυριακή, 23 Αυγούστου

Τα δύο φωτεινότερα αστέρια του καλοκαιριού είναι ο Βέγας, περνώντας από το ζενίθ  σύντομα μόλις βραδιάσει, και ο Αρκτούρος,  λάμποντας στη δύση. Ο Βέγας είναι ένας λευκός αστέρας τύπου Α, 25 έτη φωτός μακριά. Ο Αρκτούρος είναι ένας πορτοκαλής-κίτρινος γίγαντας, τύπου Κ, 37 έτη φωτός μακριά. Και οι δύο είναι πολύ φωτεινότεροι από τον ήλιο. Η διαφορά χρώματός τους φαίνεται εύκολα και με γυμνό μάτι.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:33 μμ.

 

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,4, στα πόδια των Διδύμων) βγαίνει πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ουρανό, 2 ώρες πριν την αρχή του λυκαυγούς. Ο πλανήτης θα είναι το λαμπρό «αστέρι» της αυγής αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Με τηλεσκόπιο φαίνεται κατά το ήμισυ φωτισμένη. Το αστέρι πάνω και στα αριστερά της είναι η Αίγα.

Ο Άρης ανατέλλει στις 11 μμ, με μέγεθος -1,4 στους Ιχθείς. Το φαινόμενο μέγεθος του αυξάνεται στα 17  δευτερόλεπτα του τόξου. Θα φτάσει στα 22,6” στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Άρης στις 12 Αυγούστου, φωτογραφημένος με τηλεσκόπιο 30 ιντσών από τον Damian Peach . Το όρος Όλυμπος φαίνεται καθαρά στο κάτω μέρος του πλανήτη.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε το λευκό Νότιο πόλο του και τις σκοτεινές περιοχές πάνω στην επιφάνειά του. Μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη που φαίνονται με τηλεσκόπιο, δίνοντας τις συντεταγμένες του τόπου παρατήρησης και την ώρα παρατήρησης με το λογισμικό Mars Profiler.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,6, και +0,2, αντίστοιχα) φέγγουν στα νότια-νοτιοανατολικά στο βραδινό λυκόφως. Απέχουν περίπου 8° ο ένας από τον άλλο. Θα βρεθούν στο ψηλότερό τους σημείο μετά τις 11 μμ.

Ο Ουρανός (5,8, στον Κριό) είναι ψηλά στον ουρανό περίπου στις 3 πμ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) φαίνεται ψηλά στα νότια πριν αρχίσει το λυκαυγές, 30° δυτικά από τον Άρη.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί