Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτήν την εβδομάδα, από 4-2 έως και 10-2

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 4-2 έως και 10-2
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου

Νέα Σελήνη στις 11:05 μμ

Η Αφροδίτη εμφανίζεται λαμπρή στα νοτιοανατολικά πριν την αυγή. Έφτασε σε μέγιστη δυτική αποχή πριν από ένα μήνα και συνεχίζει να κυριαρχεί στον πρωινό ουρανό. Ο εσωτερικός πλανήτης λάμπει με μέγεθος -4,3, περίπου 10 φορές λαμπρότερος από τον δεύτερο λαμπρότερο πλανήτη, τον Δία. Η Αφροδίτη ανατέλλει σχεδόν τρεις ώρες πριν από τον Ήλιο και βρίσκεται 15° ψηλά μια ώρα πριν βγει ο Ήλιος. Ο πλανήτης βρίσκεται στον Τοξότη, κοντά σε δύο από τα ομορφότερα αντικείμενα του γαλαξία μας. Αυτό το πρωί, το Τρισχιδές νεφέλωμα (M20) βρίσκεται 2° νότια από τον πλανήτη και το νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας (M8) εμφανίζεται 1,5° μακρύτερα προς τα νότια. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο φαίνεται ο δίσκος της Αφροδίτης, που έχει διάμετρο 19″ και φωτίζεται σχεδόν κατά τα δύο τρίτα.

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο, το πιο μακρινό σημείο της στην τροχιά της γύρω από τη Γη (406.555 χιλιόμετρα), στις 11:30 πμ.

Έχετε ποτέ συγκρίνει το χρώμα του Αλντεμπαράν με αυτό του Μπετελγκέζ; Μπορείτε να εντοπίσετε οποιαδήποτε διαφορά στα χρώματα τους; Είναι πολύ δύσκολο. Ο Αλντεμπαράν, με φασματικό τύπο KIII, ονομάζεται συχνά «πορτοκαλής» γίγαντας, ενώ ο Μπετελγκέζ, φασματικού τύπου M1-M2, ονομάζεται συνήθως «κόκκινος» υπέρ-γίγαντας. Οι θερμοκρασίες τους είναι πράγματι αρκετά διαφορετικές: 3.910 Kelvin και 3.590 Kelvin, αντίστοιχα. Ο Άρης, στα νοτιοδυτικά, φαίνεται ελαφρώς πιο κόκκινος και από τους δύο.

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη δύο ημέρες μετά από την νέα της φάση. Φωτογραφία: John Chumack

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου

Ο Δίας συνεχίζει να γίνεται πιο εμφανής στον νοτιοανατολικό ουρανό πριν από την αυγή. Ο γιγαντιαίος πλανήτης ανατέλλει σχεδόν τέσσερις ώρες πριν από το αστέρι μας και φτάνει σε ύψος 20° πριν την αρχή του λυκαυγούς. Ο Δίας λάμπει με μέγεθος -1,9, αν και είναι ακόμα αρκετά πιο αμυδρός σε σύγκριση με την Αφροδίτη, η οποία ανατέλλει μια ώρα μετά τον Δία. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του, διαμέτρου 34”, στον οποίο διακρίνονται τουλάχιστον δύο νεφικές ζώνες.

Ο Δίας στις 15 Ιανουαρίου, φωτογραφημένος από τον Christopher Go στις Φιλιππίνες.

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου

Η Αφροδίτη και ο Δίας συνεχίζουν να απομακρύνονται, ενώ ο Κρόνος, αρκετά πιο αμυδρός, αρχίζει να φαίνεται καλύτερα.

 

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου

Το πιο λαμπρό αστέρι στο νυχτερινό ουρανό φαίνεται ωραία τα βράδια του Φεβρουαρίου. Με μέγεθος -1,5, ο Σείριος λάμπει σχεδόν τέσσερις φορές πιο έντονα από το επόμενο λαμπρότερο αστέρι ορατό από τα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη, τον Αρκτούρο στον αστερισμό του Βοώτη. Ο Σείριος εμφανίζεται στο νοτιοανατολικό ουρανό γύρω στις 7 μμ και φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο γύρω στις 9:30 μμ.

Ο Σείριος και ο λευκός νάνος συνοδός του. Αυτός ο λευκός νάνος περιέχει περίπου τη μάζα του Ήλιου, συμπιεσμένη σε μια σφαίρα όχι μεγαλύτερη από τη Γη. Φωτογραφία: NASA

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου

Απόψε, ο Άρης βρίσκεται 6° δεξιά της ημισελήνου. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον διαμέτρου 6 δευτερολέπτων της μοίρας πλανήτη, αλλά πιθανότατα δεν θα δείτε κάποιες λεπτομέρειες στην επιφάνειά του.

Η λαμπρή Αφροδίτη συνεχίζει την πορεία προς τα ανατολικά στο αστρικό πεδίο του Τοξότη. Τόσο σήμερα το πρωί όσο και αύριο το πρωί, το ανοικτό σμήνος M25 βρίσκεται 2° βόρεια του πλανήτη και το σφαιρωτό σμήνος M22 3° νότια. Και τα τρία αντικείμενα χωράνε στο οπτικό πεδίο ενός ζευγαριού κιαλιών 7×50.

 

Η μακριά ουρά αερίων του σπειροειδούς γαλαξία D100. Η «ουρά» περιέχει κυρίως υδρογόνο το οποίο απομακρύνεται συνεχώς καθώς ο γαλαξίας μετακινείται μέσα σε ένα σμήνος γαλαξιών. 
Φωτογραφία: NASAESAHubbleSubaru TelescopeW. Cramer (Yaleet al.M. YagiJ. DePasquale

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στο φως του Ήλιου. Αργότερα μέσα στον μήνα αυτό θα κάνει την καλύτερή του εμφάνιση για αυτό το έτος.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,3) και ο Δίας ανατέλλουν πάνω από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά αρκετά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς. Η μεταξύ τους απόσταση τώρα μεγαλώνει. Περίπου 10 μοίρες στα δεξιά του Δία θα βρείτε τον Αντάρη.

Ο Άρης (μέγεθος +0,8) στους Ιχθύες, ακόμα φαίνεται ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν βραδιάζει. Δύει γύρω στις 11 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 6 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Κρόνος βγαίνει μέσα από το φως του λυκαυγούς. Φαίνεται 30 με 40 λεπτά πριν την ανατολή, αν κοιτάξουμε με ένα ζευγάρι κιάλια, αρκετά χαμηλότερα και αριστερά της Αφροδίτης.

Ο Ουρανός θα περάσει σε απόσταση μικρότερη από 1 μοίρα από τον Άρη, στις 11 Φεβρουαρίου.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκεται πολύ χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί