Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 5-9 έως 11-9

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 5-9 έως και 11-9 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου

Η Σελήνη, σε αύξουσα φάση, λάμπει μέσα στην «τσαγιέρα» του Τοξότη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 1:30 πμ. της Τρίτης.

 

Τρίτη,  6 Σεπτεμβρίου

Ο κομήτης C/2017 K2 (PanSTARRS) εξακολουθεί να είναι ο λαμπρότερος κομήτης στον ουρανό. Τώρα έχει μέγεθος περίπου 9, ελαφρώς πιο αμυδρός από ότι προβλεπόταν, αν και φυσικά, οι κομήτες είναι μη προβλέψιμοι. Μπορείτε να τον εντοπίσετε με ένα τηλεσκόπιο αν παρατηρήσετε νωρίς, περίπου 15 λεπτά μετά το τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κομήτης έχει μετακινηθεί από τον Οφιούχο στον Σκορπιό, πιο κοντά στον νοτιοδυτικό ορίζοντα.

Απόψε, ο κομήτης βρίσκεται σχεδόν μεταξύ του Πι (π) και του Δέλτα (δ) του Σκορπιού. Συγκρίνετε τη στρογγυλή, θολή κώμη του κομήτη με το κοντινό M80, ένα σφαιρωτό σμήνος 2,7° βόρεια του σίγμα (σ) του Σκορπιού. Το φως του σφαιρωτού σμήνους, γεμάτο από παλιά αστέρια, θα πρέπει να φαίνεται ελαφρώς θερμότερο από αυτό του κομήτη.

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου

Ο Κρόνος λάμπει πάνω αριστερά από τη Σελήνη απόψε, όπως φαίνεται παρακάτω. Αύριο βράδυ, η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται, με την Σελήνη να έχει μετακινηθεί ανατολικότερα. Τόσο ο Κρόνος όσο και η Σελήνη βρίσκονται κοντά στο σημείο αντίθεσής τους στον ουρανό.

Η Σελήνη φτάνει στο πλησιέστερο σημείο της στη Γη στην τροχιά της γύρω απ’ αυτήν που ονομάζεται περίγειο, στις 9:19 μμ. Τότε, ο δορυφόρος μας θα βρίσκεται 364.492 χιλιόμετρα από εμάς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:08 πμ. της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου

Μετά τα μεσάνυχτα, ο Άρης αρχίζει να ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό. Βρίσκεται λίγο περισσότερο από 4° πάνω από τον Aldebaran, το λαμπρότερο αστέρι του Ταύρου. Συγκρίνετε και αντιπαραβάλλετε τα χρώματά τους με τον Αντάρη. Ο Αλντεμπαράν είναι ένα κόκκινο γιγάντιο αστέρι του οποίου το φως έχει μια πορτοκαλί-κόκκινη λάμψη. Ο Άρης έχει μέγεθος -0,2, ξεπερνώντας κάπως το μέγεθος του Aldebaran (0,9).

Σε κοντινή απόσταση, λίγο περισσότερο από 11° δυτικά-βορειοδυτικά του Άρη, βρίσκεται το υπέροχο σμήνος των Πλειάδων (Μ45). Δείτε πόσα αστέρια από αυτή τη μικρή ομάδα αστεριών μπορείτε να διακρίνετε χωρίς καμία οπτική βοήθεια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο με χαμηλή μεγέθυνση  για να αναδείξετε πολλούς περισσότερους από τους νεαρούς ήλιους αυτού του σμήνους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:59 μμ.

 

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου  

Η Σελήνη ανατέλλει στα ανατολικά-νοτιοανατολικά αμέσως μετά τη δύση του Ήλιου. Καθώς βγαίνουν τα αστέρια, μπορείτε να δείτε ότι η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στον φωτεινό Δία (κάτω αριστερά), τον πιο αμυδρό Κρόνο πάνω δεξιά, και τον Φομαλχώ που τρεμοσβήνει κάτω δεξιά στη Σελήνη. Η Σελήνη σχηματίζει ένα περίπου ισόπλευρο τρίγωνο με τον πλανήτη και τον άλφα του Νότιου Ιχθύ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:46 πμ. του Σαββάτου.

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου

Πανσέληνος στις 1:00 μμ.

Ο Βέγας περνά τώρα το ζενίθ στα τέλη του λυκόφωτος, περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, για όσους από εμάς ζούμε στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη του κόσμου. Σε σύγκριση με τον Ήλιο μας, ο Βέγας είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος, περίπου 1,7 φορές θερμότερος και 40 φορές φωτεινότερος. Αλλά σε απόσταση 25 ετών φωτός είναι 1,6 εκατομμύρια φορές πιο μακριά!

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:37 μετά τα μεσάνυχτα.

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου

Τα Σφαιρωτά Αστρικά Σμήνη του ΣεπτεμβρίουΣχεδόν στη σειρά, στη δυτική πλευρά του αστερισμού του Πήγασου υπάρχουν τρία σφαιρωτά αστρικά σμήνη που ευθυγραμμίζονται σχεδόν από βορρά προς νότο. Αυτά τα σμήνη είναι, ξεκινώντας από το βορειότερο, το M15 στον Πήγασο, το Μ2 στον Υδροχόο και το Μ30 στον Αιγόκερω. Από έναν σκοτεινό ουρανό μπορείτε εύκολα να τα βρείτε όλα με κιάλια!

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:24 πμ. της Δευτέρας.

«Ένα όμορφο νήμα στον ήλιο σήμερα… δύσκολο να φωτογραφηθεί μέσα από τα σύννεφα δυστυχώς. Είναι πολύ μακρύ!», σημειώνει ο Alan Friedman, o φωτογράφος αυτής της πρόσφατης, υψηλής ανάλυσης εικόνας του Ήλιου.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Η Αφροδίτη, (μέγεθος -3.9), ανατέλλει περίπου μισή ώρα μετά την αρχή του λυκαυγούς και φαίνεται πολύ χαμηλά στα ανατολικά. Θα βρεθεί σε σύνοδο με τον Βασιλίσκο το πρωινό της  Δευτέρας.

Ο Άρης, μέγεθος -0,2 στον Ταύρο, ανατέλλει περίπου στις 11 μμ. και βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν αρχίσει το λυκαυγές. Ο δίσκος του πλανήτη είναι μικρός, 10” σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 8 Δεκεμβρίου. Τότε η φαινόμενη διάμετρος του θα φτάσει στα 17,2”.

Ο Δίας, θεαματικός, με μέγεθος -2,8, ανατέλλει πριν τις 9:00 μμ. και λάμπει ψηλά στο νότο πριν τα ξημερώματα. Η φαινόμενη διάμετρός του έχει φτάσει ήδη τα 49 δευτερόλεπτα της μοίρας. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Κρόνος, με φαινόμενο μέγεθος +0,3, βρίσκεται στον ανατολικό Αιγόκερω.  Ανατέλλει περίπου στις  7 μμ. Η καλύτερη θέαση του πλανήτη μέσα από ένα τηλεσκόπιο θα είναι πριν τα μεσάνυχτα. Το μήκος των δακτυλίων του είναι περίπου ίσο με το φαινόμενο πλάτος του δίσκου του Δία.

Ο Ουρανός, με μέγεθος 5,7 στον Κριό,  βρίσκεται ψηλά στην ανατολή τα ξημερώματα, στα δυτικά του Άρη.

Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 7,8, είναι στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων, στα δυτικά του Δία.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί