Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 5-11 έως και 11-11

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 5-11 έως 11-11
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου

Ο Άρης συνεχίζει να κάνει μια καλή εμφάνιση τα βράδια του Νοεμβρίου. Ο «κόκκινος πλανήτης» φαίνεται 35° πάνω από τον νότιο ορίζοντα μόλις πέσει το σκοτάδι. Λάμπει με μέγεθος -0,5 μέσα στα αστέρια του Αιγόκερου. Αυτό το βράδυ ο Άρης περνάει 0,6° βόρεια από το λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού, μεγέθους 2,8, το δέλτα του Αιγόκερου. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του, διαμέτρου 11″ και αρκετές μικρές λεπτομέρειες της επιφάνειας του.

Ο Άρης την 1η Νοεμβρίου, φωτογραφημένος από τον Christopher Go στις Φιλιππίνες.

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου

Ο Ερμής φτάνει σε μέγιστη ανατολική αποχή απόψε και ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Αν και ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται 23° ανατολικά του Ήλιου, μόλις που βγαίνει πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα για παρατηρητές στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Χρησιμοποιήστε κιάλια για να εντοπίσετε το αντικείμενο μεγέθους -0,3 περίπου 4° ψηλά μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο Ερμής φαίνεται πολύ καλύτερα από το νότιο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται σε ύψος 16°, τριάντα λεπτά μετά τη δύση του Ηλίου και δύει ενενήντα λεπτά αργότερα.

Οι παρατηρητές από τη Γη έχουν υπέροχη θέα του Ερμή στα μέσα Απριλίου, αν και η λεπτομέρεια που θα δουν πάνω στο δίσκο του πλανήτη δεν συγκρίνεται με αυτή που κατέγραψε το διαστημικό σκάφος MESSENGER.                               NASA/JHUAPL/CIW

 

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου

Νέα Σελήνη στις 6:03 μμ.

Στη νέα φάση της, η Σελήνη διασχίζει τον ουρανό, μπροστά από τον Ήλιο, και έτσι παραμένει κρυμμένη στην αντανάκλαση του αστεριού μας. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξερευνήσετε κάποια αντικείμενα από το βαθύ ουρανό. Μπορείτε να εντοπίσετε το ανοιχτό σμήνος M34, 5ου μεγέθους, με γυμνό μάτι από μία σκοτεινή τοποθεσία. Φαίνεται εντυπωσιακό αν το βλέπετε με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Περιέχει 10 αστέρια λαμπρότερα του 9ου μεγέθους, που απλώνονται σε μια περιοχή διαμέτρου 0,6°. Ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών αποκαλύπτει τρεις δωδεκάδες αστέρια μεταξύ 8ου και 12ου μεγέθους.

Φωτογραφία: Ole Nielsen

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου

Με ένα ζευγάρι κιάλια, προσπαθήστε να εντοπίσετε τη Σελήνη, τον Δία και τον Ερμή, λιγότερο από μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Οι πλανήτες βρίσκονται πολύ χαμηλά πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα.

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου

Η ετήσια βροχή διαττόντων Λεοντίδες αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της αυτή την εβδομάδα. Η βροχή άρχισε στις 6 Νοεμβρίου, όταν η Γη συνάντησε την εξωτερική άκρη του ρεύματος των υπολειμμάτων που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle κατά τη διάρκεια των αναρίθμητων περασμάτων του από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Με τη Σελήνη να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον βραδινό ουρανό, η καλύτερη θέαση των διαττόντων θα είναι μετά τα μεσάνυχτα. Η βροχή θα κορυφωθεί τη νύχτα της 17ης /18ης  Νοεμβρίου, όταν η Σελήνη θα είναι σε αύξουσα φάση, άρα αρκετά λαμπρότερη.

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου

Ο θαυμαστός Ωρίωνας  δύει τώρα κοντά στην ανατολή, αλλά ακόμα δεν ανατέλλει με το ηλιοβασίλεμα. Οι πορείες του Ήλιου και του αστερισμού στον ουρανό είναι διαφορετικές. Ο Ωρίωνας ανατέλλει από την ανατολή και δύει στη δύση όλο το χρόνο, περνώντας περίπου 12 ώρες πάνω από τον ορίζοντα κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου ημέρας-νύχτας. Η πορεία του Ήλιου όμως αλλάζει με τις εποχές. Ανατέλλει, αυτήν την περίοδο, περίπου 25 μοίρες από τα ανατολικά προς τα νότια (μέσα-βόρεια γεωγραφικά πλάτη) και δύει στην ίδια απόσταση (από τα δυτικά προς τα νότια), παρέχοντας μόνο 9½  ώρες  φωτός την ημέρα.

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου

Το «αστέρι» που απέχει από τον σεληνιακό μηνίσκο λιγότερο από 1 μοίρα νωρίς το βράδυ είναι ο Κρόνος, που σε σχέση με τη Σελήνη βρίσκεται 4.075 φορές πιο μακριά.

 

  “Μπλε Ροζέτα”, φωτογραφημένο από τον Terry Hancock (από την Grand Mesa, Colorado). Το νεφέλωμα της Ροζέτας (γνωστό και ως Caldwell 49) βρίσκεται στον αστερισμό του Μονόκερου και απέχει από τη Γη περίπου 5.000 – 5.200 έτη φωτός. 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com

Ο Ερμής και ο Δίας (μέγεθος -0,3 και -1,7, αντίστοιχα) είναι πολύ χαμηλά στον ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα, λίγο πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια για να τους εντοπίσετε.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,3) αρχίζει να αναδύεται γρήγορα μέσα στο φως του λυκαυγούς και θα φαίνεται όλο και καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Άρης (μέγεθος -0,4) κινείται προς ανατολάς, στο κέντρο του Αιγόκερου. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο στις 7 μμ και δύει περίπου στις 12 πμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 11 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στον Τοξότη), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, δύει στις 8:30 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, νωρίς το βράδυ. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί