Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 6-1 έως και 12-1

 

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 6-1 έως και 12-1
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου

Η Αφροδίτη φέγγει στο νοτιοδυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο λαμπρός πλανήτης φαίνεται μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα 20° πάνω από τον ορίζοντα και παραμένει σε θέα μέχρι τις 7:30 μμ. Με μέγεθος -4,0, είναι μακράν το λαμπρότερο αντικείμενο στο νυχτερινό ουρανό. Ένα τηλεσκόπιο δείχνει το δίσκο της Αφροδίτης να εκτείνεται στα 13″ και να  εμφανίζεται κατά περίπου 80% φωτισμένος.

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου

Η Σελήνη περνάει κάτω από τις Πλειάδες, πάνω από τον Αλντεμπαράν και πολύ κοντά από το ζήτα του Ταύρου, στον ομώνυμο αστερισμό.  

 

Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου

Η Αφροδίτη περνάει 1° από το μεγέθους 2,8 δέλτα του Αιγόκερου, αυτό το βράδυ. Ο πλανήτης, με μέγεθος -4,0, είναι 500 φορές πιο λαμπρός.

Εάν αναζητάτε μια πρόκληση στον βραδινό ουρανό, προσπαθήστε να εντοπίσετε τον Ποσειδώνα με ένα ζευγάρι κιάλια. Ο μακρινός πλανήτης βρίσκεται 30° ψηλά στα νοτιοδυτικά κοντά στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος και δύει μετά τις 10 μμ  περίπου. Με μέγεθος 7,9 εμφανίζεται στον αστερισμό του Υδροχόου, 1° δυτικά-νοτιοδυτικά του αστέρα 4ου μεγέθους φ του Υδροχόου. Θα χρειαστείτε κιάλια για να βρείτε τον Ποσειδώνα και ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τον μπλε-γκρι δίσκο του, ο οποίος εκτείνεται στα 2,2″.

 

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου

Ο λαμπρότερος αστεροειδής του ηλιακού συστήματος είναι η Εστία (4 Vesta). Τώρα είναι σε βολική θέση, ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ, ανάμεσα στα αστέρια του Κήτους. Η Εστία έχει μέγεθος 7,5, γεγονός που την καθιστά έναν σχετικά εύκολο στόχο με κιάλια. Αυτή η εβδομάδα προσφέρεται για πολύ καλή παρατήρηση, επειδή ο αστεροειδής βρίσκεται κοντά στον αστέρα 4ου μεγέθους μ του Κήτους. Απόψε μπορείτε να εντοπίσετε την Εστία μόλις 0,5° νοτιοανατολικά από αυτό το αστέρι. Δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο λαμπρότερο από τον αστεροειδή που να βρίσκεται κοντά του.

Η φωτογραφία είναι από το διαστημόπλοιο Dawn, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012.  (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

 

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου

Πανσέληνος στις 9:23 μμ

Αυτό το βράδυ δείτε τη Σελήνη στα δεξιά των Διδύμων.

Η Σελήνη θα βρεθεί σε έκλειψη παρασκιάς για παρατηρητές στην Ευρώπη, Αφρική, Ασία, και Αυστραλία, καθώς περνάει από την εξωτερική σκιά της Γης. Η Σελήνη δεν μπαίνει μέσα στη σκιά της Γης. Άρα, η Σελήνη δεν θα πάρει το βαθύ κόκκινο χρώμα της μερικής έκλειψης. Θα χάσει μόνο λίγο από τη λαμπρότητά της. Το μέγιστο στην Ελλάδα θα είναι στις 9:10 μμΔείτε εδώ

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου

Ο έκτος σε μέγεθος αστερισμός στον ουρανό εκτείνεται από τον Ρίγκελ, στη δυτική πλευρά του Ωρίωνα, μέχρι το αστέρι 1ου μεγέθους Ακερνάρ (απόκλιση -57°), ένα αστέρι που περιστρέφεται τόσο γρήγορα ώστε η διάμετρός του στους πόλους δεν είναι ούτε η μισή από την διάμετρο του στον ισημερινό. Ο Ηριδανός (Eridanus), ο «ποταμός», περιέχει δύο ξεχωριστά αστέρια, εύκολα ορατά. O όμικρον (γνωστός και σαν 40 Eri), ένα οπτικά τριπλό σύστημα αστέρων (με μεγέθη 4,4, 9,5 και 11,2), μόνο 16,5 έτη φωτός μακριά, είναι το πιο εύκολο προς παρατήρηση (με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο) αστέρι λευκός νάνος. Λίγο πιο δυτικά μπορούμε να βρούμε το 4ου μεγέθους έψιλον του Ηριδανού, 10,5 έτη φωτός μακριά μας, ένα αστέρι που γνωρίζουμε ότι έχει πλανήτες.

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου

Ο Άρης μεγαλώνει σε μέγεθος όλο και περισσότερο πριν την αυγή κάθε εβδομάδα που περνάει. Ο κόκκινος πλανήτης ανατέλλει πλέον πριν τις 4 πμ. και ανεβαίνει 20° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Άρης λάμπει με μέγεθος 1,5 στον αστερισμό του Σκορπιού, περίπου 6° βόρειο-βορειοδυτικά από τον αρχαίο «ανταγωνιστή» του, τον 1ου μεγέθους Αντάρη. Δυστυχώς, ένα τηλεσκόπιο δεν προσθέτει πολλά στην θέαση του πλανήτη, αποκαλύπτοντας έναν μικρό δίσκο, διαμέτρου μόνο 4″.

Οι «Τεταρτίδες» ήταν τελικά μια αξιοπρεπής βροχή διαττόντων φέτος, όπως αποκαλύπτεται από την φωτογραφία του Κωσταντίνου Εμμανουηλίδη. Διαβάστε περισσότερα.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής βρίσκεται σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -4,0, περνάει από τον κεντρικό Αιγόκερω), ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και λάμπει πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, ως λαμπρός Αποσπερίτης, μετά το ηλιοβασίλεμα. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη. Η φαινόμενη διάμετρος του πλανήτη είναι 13 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης (μέγεθος +1,6, στον Σκορπιό) φαίνεται χαμηλά πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα νωρίς στο λυκαυγές. Έχει μόνο 4 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση τον επόμενο Οκτώβριο, φτάνοντας στα 22 δευτερόλεπτα σε διάμετρο και σε μέγεθος -2,6, δηλαδή θα γίνει 50 φορές λαμπρότερος απ’ ότι είναι τώρα. Ο Αντάρης θα βρεθεί 6 μοίρες κάτω από τον Άρη στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Δίας είναι μέσα στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου.

Ο Κρόνος χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Ο Ουρανός (μέγεθος +5,8, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στο νότο νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος +7,9, στον ανατολικό Υδροχόο) βρίσκεται, επίσης, ψηλά στα νοτιοανατολικά.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί