Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 8-7 έως και 14-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 8-7 έως και 14-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 8 Ιουλίου

Πόσο ετών είναι οι κρατήρες που βλέπετε στη Σελήνη με ένα μικρό τηλεσκόπιο; Ο λαμπρός Τύχο είναι ένας νέος, 85 εκατομμυρίων ετών. Οι κατακλυσμένοι από λάβα κρατήρες δημιουργήθηκαν πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια πριν από 3 έως 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Ο αστεροειδής Δήμητρα εμφανίζεται πιο ψηλά στο νότο καθώς πέφτει το σκοτάδι και τον κάνει έναν δελεαστικό στόχο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Με μέγεθος 8, είναι εύκολο να βρεθεί με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο ανάμεσα στα λαμπρά αστέρια κοντά στα σύνορα Σκορπιού και Ζυγού.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:58 μμ.

   

Τρίτη, 9 Ιουλίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 1:56 μμ.

Νωρίς το βράδυ, θα δείτε τον Αρκτούρο σχεδόν 30° πάνω από τη Σελήνη και τον Στάχυ 7°κάτω και στα αριστερά της.

Απόψε ο Κρόνος είναι σε αντίθεση, με μέγεθος 0,1. Είναι ορατός όλη τη νύχτα στο βόρειο τμήμα του αστερισμού του Τοξότη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:45 πμ της Τετάρτης.    

 

Τετάρτη, 10 Ιουλίου

Ο τελικός κατάλογος που εξέδωσε ο Messier περιελάμβανε 103 αντικείμενα, από τα οποία τα έξι ήταν από τον Οφιούχο: Μ9, Μ10, Μ12, Μ14, Μ19 και Μ62. Ο συνεργάτης του Messier, Pierre Mechain, ανακάλυψε το Μ107 το 1782. Το 1947, η Καναδή αστρονόμος Helen Sawyer Hogg επίσημα πρόσθεσε το Μ107 στον κατάλογο του Messier ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σφαιρωτών σμηνών στον Οφιούχο σε επτά. Η εποχή του καλοκαιριού είναι ιδανική για την παρατήρηση αυτών των εντυπωσιακών αντικειμένων. Από τα 150 συνολικά σφαιρωτά σμήνη του Γαλαξία μας, περίπου τα 125 φαίνονται από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:36 μμ.   

 

Πέμπτη, 11 Ιουλίου

Ο πιο μακρινός πλανήτης του Ήλιου, ο Ποσειδώνας, ανατέλλει τώρα πριν από τα μεσάνυχτα. Αλλά ο καλύτερος χρόνος για να αναζητήσετε αυτόν τον παγωμένο κόσμο είναι όταν ανεβαίνει περίπου 40° ψηλά στα νοτιοανατολικά καθώς αρχίζει το πρωινό λυκαυγές. Ο πλανήτης, μεγέθους 7,9 βρίσκεται στον Υδροχόο, 1,2° ανατολικά-βορειοανατολικά του 4ου μεγέθους φ του Υδροχόου. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τον εντοπισμό του Ποσειδώνα μέσω ενός τηλεσκοπίου, το οποίο αποκαλύπτει τον δίσκο του, διαμέτρου 2,3″ και χρώματος μπλε-γκρι.

Παρασκευή, 12  Ιουλίου

Η Σελήνη αυτή τη βραδιά σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Δία, κάτω αριστερά, και τον Αντάρη, κάτω από αυτήν.

Η βροχή Δέλτα Υδροχοΐδες βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την εβδομάδα. Παρόλο που δεν κορυφώνεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θα είστε σε θέση να βλέπετε μερικά μετέωρα τις ώρες πριν από την αυγή. Ο καλύτερος χρόνος για να κοιτάξετε είναι μεταξύ 2 και 4 πμ, αφού το φεγγάρι θα έχει δύσει.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:14 πμ του Σαββάτου.    

 

Σάββατο, 13 Ιουλίου

Για τους περισσότερους ερασιτέχνες η Κασσιόπη είναι ο δεύτερος πιο εύκολα αναγνωρίσιμος αστερισμός στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου. Αναζητήστε το γνωστό σχήμα “W”, που ανεβαίνει σιγά-σιγά από τον βορειανατολικό ουρανό αφού έχει βραδιάσει. Η Κασσιόπη μοιάζει σε λαμπρότητα με τη γνωστή κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου, αλλά έχει μικρότερο μήκος. Το αστέρι στο πιο δεξιό άκρο του σχήματος W ονομάζεται Caph, που στα Αραβικά σημαίνει «βαμμένο χέρι».

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:05 μμ.

Κυριακή, 14 Ιουλίου

Ο Πλούτωνας φτάνει σε αντίθεση. Αυτός ο μακρινός πλανήτης φαίνεται σαν αμυδρό αστέρι ακόμα και με μεγάλα τηλεσκόπια. Τώρα ο νάνος πλανήτης βρίσκεται στον βορειοανατολικό Τοξότη, περίπου 1,9° βορειοδυτικά από το 6ου μεγέθους αστέρι 53 του Τοξότη.

Η φωτογραφία του Πλούτωνα είναι από το διαστημόπλοιο New Horizons, όταν πέρασε πολύ κοντά από τον πλανήτη πριν από τέσσερα χρόνια.    (NASA/JHUAPL/SwRI)

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:52 πμ της Δευτέρας.  

 

Ο Κρόνος είναι σε αντίθεση αυτή την εβδομάδα. Οι δακτύλιοι του είναι ανοιχτοί. Το χώρισμα του Cassini θα είναι εύκολο να εντοπιστεί με ένα τηλεσκόπιο. Φωτογραφία: NASA/ESA/A. Simon (GSFC) and the OPAL Team/J. DePasquale (STScI)

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και ο Άρης χάνονται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0) είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα στο λυκαυγές και δεν εντοπίζεται εύκολα. Ψάξτε την μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα 20 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια.

Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στο νότιο Οφιούχο) πριν τα μεσάνυχτα βρίσκεται σε καλή θέση για παρατήρηση. Τότε φθάνει στο μέγιστό του ύψος. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 45-46”. Ο Δίας και ο Αντάρης σχηματίζουν ένα μεγάλο, σχεδόν ισοσκελές τρίγωνο, μαζί με το αστέρι δέλτα του Σκορπιού.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,1, στον Τοξότη) είναι σε αντίθεση στις 9 Ιουλίου. Λάμπει περίπου 30 μοίρες στα αριστερά του Δία.

Ο Ουρανός αρχίζει να φαίνεται χαμηλά στον πρωινό ουρανό.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τα χαράματα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί