Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 8-8 έως 14-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

από 8-8 έως 14-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

 

Δευτέρα, 8 Αυγούστου

Αφού εντοπίσετε τον Άρη, μετακινηθείτε περίπου 9° πάνω και στα αριστερά του και θα βρείτε τον Κρόνο στον νότιο Οφιούχο.

Αργά στο βραδινό λυκόφως, ο Στάχυς τρεμοσβήνει περίπου 5 μοίρες κάτω από τη Σελήνη.

Ο Άρης περνάει 0,9° κάτω από το δέλτα του Σκορπιού, το πιο λαμπρό αστέρι στην κεφαλή του Σκορπιού, απόψε και αύριο το βράδυ.

 

Τρίτη, 9 Αυγούστου

Απόψε είναι μια καλή ευκαιρία να εντοπίσετε τον 9ου μεγέθους αστεροειδή Παλλάς. Ο αστεροειδής αυτός είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αντικείμενο σε τροχιά ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Θα τον βρείτε κοντά στο όμορφο σφαιρωτό σμήνος Μ15.

Tuesday_chart

Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο, στο πιο μακρινό της σημείο γύρω από τη Γη, (404.262 χιλιόμετρα),  στις 3:06 πμ της Τετάρτης.

Έχετε παρατηρήσει την Αφροδίτη τελευταία; Αρχίζει τώρα αργά την μακριά αλλά θεαματική της πορεία στον βραδινό ουρανό που θα κορυφωθεί τον ερχόμενο χειμώνα. Περίπου 20 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, πρώτα εντοπίστε τον Δία χαμηλά στα δυτικά. Η Αφροδίτη λάμπει κάτω και στα δεξιά του Δία, περίπου 18° μακριά.

 

Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Πρώτο Τέταρτο της Σελήνης στις 9:22 μμ.

Αυτό και  τα επόμενα πρωινά, περίπου 20 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου, παρατηρήστε την πρώτη εμφάνιση του Σείριου για το έτος. Στην αρχαιότητα, αυτό το γεγονός ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον σχεδιασμό της  καλλιέργειας της γης.

Wednesday_chart

Πέμπτη, 11 Αυγούστου

Η ετήσια βροχή διαττόντων Περσείδες φτάνει στο αποκορύφωμά της απόψε το βράδυ, ξημερώματα Παρασκευής. Σε ένα συνηθισμένο έτος μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι 100 μετέωρα ανά ώρα. Όμως, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ίσως δούμε περισσότερα μετέωρα φέτος εξαιτίας των υπολειμμάτων σκόνης που μετακίνησε πρόσφατα ο Δίας, πιο κοντά στον πηγαίο κομήτη των Περσείδων, τον 109P/Swift-Tuttle. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις, θα περιμένουμε μέχρι 150 μετέωρα την ώρα.

 Thursday_chart

Παρασκευή, 12 Αυγούστου

Αυτό το βράδυ, η Σελήνη, σε αύξουσα φάση, βρίσκεται πάνω από το «τρίγωνο» που σχηματίζεται από τον Κρόνο, τον Άρη, και τον Αντάρη.

Friday_chart

Οι Περσείδες συνεχίζονται αυτό το πρωί. Η Σελήνη δεν θα δύσει πριν τις 2 πμ.

 

Σάββατο, 13 Αυγούστου

Περίπου τα μεσάνυχτα, αν κοιτάξουμε προς τον βορρά θα δούμε την κεφαλή του Δράκοντα ψηλά, κάτω από τον Βέγα και ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Κηφέα (σε σχήμα πενταγώνου που μοιάζει σαν ένα σπίτι με την οροφή του προς τα κάτω). Μπορείτε να σχηματίσετε το υπόλοιπο σώμα του μυθικού αστερισμού μέχρι και το τέλος της ουράς του ανάμεσα στην Μεγάλη και Μικρή Άρκτο;

 

Κυριακή, 14 Αυγούστου

Οι δύο εσωτερικοί πλανήτες βρίσκονται χαμηλά στο δυτικό ουρανό λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα. Αν ψάξετε τον ορίζοντα με ένα ζευγάρι κιάλια, θα μπορέσετε να βρείτε την Αφροδίτη μόλις 4° ψηλά. Είναι πολύ λαμπρή, με μέγεθος -3,9, και για αυτό μπορούμε να την βρούμε. Ο Ερμής είναι περίπου στο ίδιο ύψος αλλά εντοπίζεται δυσκολότερα επειδή είναι πιο αμυδρός, με μέγεθος 0,2. Σε απόσταση 6° βρίσκεται και ο λαμπρός Δίας.

 Sunday_chart

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomers Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.”  Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

Milky2

Ο γαλαξίας μας πάνω από τους αστροφωτογράφους στον Πάρνωνα, από την πρόσφατη πανελλήνια εξόρμηση των ερασιτεχνών αστρονόμων. Η φωτογραφία είναι του Καλλία Ιωαννίδη.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα, περίπου 20 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Κοιτάξτε με κιάλια. Η Αφροδίτη έχει μέγεθος -3,9, ενώ ο Ερμής είναι 0 (το 1/35 της λαμπρότητάς της). Ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται περίπου 8 μοίρες πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης.

Ο  Άρης (μέγεθος -0,7, στην κεφαλή του Σκορπιού) αρχίζει να χάνει φαινόμενο μέγεθος. Ο Άρης περνάει 0.9° κάτω από το δέλτα του Σκορπιού στις 8 και 9 Αυγούστου. Η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται στα 12 δευτερόλεπτα της μοίρας και το σχήμα του έχει γίνει gibbous. Στην επόμενή του αντίθεση, τον Ιούλιο του 2018, ο Άρης θα φτάσει τα 24,3 δευτερόλεπτα της μοίρας, σχεδόν στη μέγιστη διάμετρό του!

Ο Δίας (μέγεθος -1,7, στην κεφαλή της Παρθένου) λάμπει χαμηλά στα δυτικά στο βραδινό λυκόφως. Δύει στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4 στο νότιο Οφιούχο) είναι το λαμπρότερο «άστρο» περίπου 11° στα ανατολικά (αριστερά) του Άρη. Στις 6° από κάτω είναι ο αμυδρότερος Αντάρης.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση ψηλά στο νότο  πριν αρχίσει το λυκαυγές.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στο νότο πριν το λυκαυγές. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις των Ουρανού και του Ποσειδώνα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί