Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 11-1 έως και 17-1

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 11-1 έως και 17-1 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου

Τώρα ο Ερμής λάμπει 1,5° στα αριστερά του Δία, νωρίς στην αρχή του βραδινού λυκόφωτος. Ο αμυδρότερος Κρόνος είναι κάτω και στα δεξιά του Δία και φαίνεται δύσκολα, ακόμα και με ένα ζευγάρι κιάλια.

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου

Νέα Σελήνη στις 7:01 πμ. της Τετάρτης.

Ο γαλαξίας μας περνάει μέσα από την Κασσιόπη. Στο σύνολο της η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε αμυδρά αστέρια. Υπάρχουν επίσης αρκετά ανοιχτά σμήνη που αν και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο.

  • Ένα από αυτά είναι το Μ52 που βρίσκεται στη γραμμή ανάμεσα στο άλφα και το βήτα. Τα κύρια αστέρια του σμήνους είναι θερμά και λευκά, δηλαδή, είναι ένα σχετικά νέο σμήνος. Το Μ103, στο ίδιο οπτικό πεδίο με το δέλτα δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα σαν σμήνος.
  • Το σμήνος NGC 663 εντοπίζεται εύκολα στο ίδιο πεδίο με το δέλτα και το έψιλον.
  • Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το NGC 457 , το οποίο βρίσκεται μεταξύ του δέλτα και του τετάρτου-μεγέθους θήτα. Η απόστασή του φαίνεται να είναι της τάξης των 9000 ετών φωτός, και είναι τουλάχιστον 30 έτη φωτός σε διάμετρο. Περιέχει αρκετές χιλιάδες αστέρια.

 

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου

Λίγο περισσότερο από τρεις ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα, βρείτε το σμήνος των Πλειάδων στο ψηλότερο σημείο του στον ουρανό. Το σμήνος αυτό φθάνει στην ίδια θέση στον ουρανό σχεδόν 4 λεπτά νωρίτερα κάθε ημέρα λόγω της περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο. Στα τέλη Απριλίου, οι Πλειάδες θα εμφανιστούν χαμηλά στα δυτικά βορειοδυτικά το σούρουπο, και γύρω στις 20 με 21 Μαΐου θα είναι στη μακρινή πλευρά του Ήλιου, και δεν θα φαίνονται από τη Γη.

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου

Τώρα που είναι η πιο κρύα εποχή του έτους, ο Βέγας, το αστέρι του καλοκαιριού ακόμα φαίνεται στον ουρανό. Αναζητήστε τον πάνω από τον βορειοδυτικό ορίζοντα λίγο μετά το σούρουπο. Όσο βορειότερα είστε τόσο ψηλότερα θα τον βρείτε. Καθώς ο Βέγας βυθίζεται χαμηλά, ο Βόρειος Σταυρός του Κύκνου στέκεται όρθιος στον ορίζοντα στα αριστερά του.

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου

H ημισέληνος είναι στα νοτιοδυτικά μετά τη δύση του Ήλιου. Βρίσκεται τώρα ψηλότερα και φαίνεται ευκολότερα. Μια νοητή γραμμή προς τα κάτω μας δείχνει τον Ερμή. Πιο κάτω είναι ο Δίας. Χρειάζεται τηλεσκόπιο για να δείτε τον γίγαντα πλανήτη.

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου

Ο παράξενα μεταλλικός αστεροειδής 16 Ψυχή βρίσκεται κοντά στον Αλντεμπαράν, το κόκκινο γιγαντιαίο μάτι του Ταύρου, όλο το μήνα. Είναι ήδη πολύ πάνω από τον ορίζοντα στο ηλιοβασίλεμα. Μόλις πέσει το σκοτάδι, βγάλτε το τηλεσκόπιο σας και κοιτάξτε 1,5 ° βόρεια του φωτεινού αστεριού για να βρείτε τον αστεροειδή. Ανάλογα με την τοποθεσία σας, ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών μπορεί να είναι αρκετό για να τον εντοπίσετε σε έναν σκοτεινό ουρανό.

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου

Αν κοιτάξετε στον δυτικό ουρανό, μετά τις 8:00 το βράδυ, θα δείτε το τετράγωνο του Πήγασου να χαμηλώνει. Από τα τέσσερα αστέρια που αποτελούν το σχήμα αυτό, ο β είναι αυτός που ξεχωρίζει λόγω του διαφορετικού, κιτρινωπού, χρώματός του από τα άλλα τρία. Παρόμοιο χρώμα έχει και ο Ενίφ (ε του Πήγασου) που βρίσκεται όμως αρκετά πιο χαμηλά. Αυτό το αστέρι αποτελεί δείκτη για εντοπισμό του όμορφου και αρκετά φωτεινού σφαιρωτού σμήνους Μ15.

 Το νεφέλωμα της Ροζέτας βρίσκεται στον αστερισμό του Μονόκερου, περίπου 4500 έτη φωτός μακριά μας. Αυτή η όμορφη φωτογραφία είναι από τον Κωνσταντίνο Μπακολίτσα.
Διαβάστε περισσότερα

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής βρίσκεται τώρα κοντά στον Δία και τον Κρόνο. Δείτε τον παραπάνω αστροχάρτη της Δευτέρας.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει πολύ χαμηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς στο λυκαυγές.

Ο Άρης έχει μέγεθος 0, στον Κριό. Η φαινόμενη διάμετρος του φτάνει τώρα τα 9 δευτερόλεπτα του τόξου. Με λίγο καλό seeing μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη με τηλεσκόπιο.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -1,9, και +0,6, αντίστοιχα), είναι πολύ χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Ο Δίας είναι λαμπρότερος από τον Κρόνο. Πόσο ακόμα θα είστε σε θέση να τους βλέπετε;

Ο Ουρανός (5,7, στον Κριό) είναι ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ, περίπου 5° ανατολικά του Άρη.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) φαίνεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Δείτε αναλυτικούς χάρτες του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί