Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 12-7 έως και 18-7
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 12-7 έως και 18-7 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 12 Ιουλίου
Η λαμπρή Αφροδίτη και ο “μικρός” Άρης απέχουν μόλις 40’ χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς στο σούρουπο. Η Σελήνη λάμπει περίπου 4 μοίρες πάνω από τους πλανήτες. Προσέξτε τον Βασιλίσκο (α του Λέοντα) στα αριστερά της.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:07 πμ. της Τρίτης.
Τρίτη, 13 Ιουλίου
Τώρα ο Άρης βρίσκεται ½° κάτω από την Αφροδίτη. Αυτή είναι η κοντινότερη σύνοδος των δύο πλανητών. Η Σελήνη έχει γίνει πιο παχιά και έχει μετακινηθεί ψηλότερα. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται περίπου στη μέση, ανάμεσα στη Σελήνη και την Αφροδίτη.
Τετάρτη, 14 Ιουλίου
Η Σελήνη είναι τώρα κάτω και στα αριστερά της Ντενέμπολα, το αστέρι 2ου μεγέθους στην ουρά του Λέοντα. Το λαμπρότερο αστέρι στα αριστερά της Σελήνης είναι ο 1ου μεγέθους Στάχυς.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:45 πμ. της Πέμπτης.
Πέμπτη, 15 Ιουλίου
Αν και δεν θα κορυφωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, η βροχή διαττόντων αστέρων Δέλτα του Υδροχόου, Υδροχοΐδες, αυξάνεται αργά. Παρά τα χαμηλά ποσοστά της έντασης της «βροχής», μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε περισσότερους διάττοντες ανά ώρα. Τα φωτεινότερα μετέωρα είναι μικροσκοπικά σωματίδια διαπλανητικής σκόνης που καίγονται ζωηρά στην ατμόσφαιρα μας.
Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται 10 ° δυτικά του αστέρα 3ου μεγέθους Skat στον Υδροχόο. Θα είναι ψηλά νωρίς στον ουρανό της αυγής στα νότια, πάνω από τον 1ου μεγέθους Φομαλχώ. Επίσης, στον Υδροχόο υπάρχουν ο φωτεινός Δίας και ο μακρινός Ποσειδώνας. Χρειάζεστε κιάλια ή τηλεσκόπιο για να εντοπίσετε τον μεγέθους 7,7 πλανήτη.
Καθώς περνάει ο μήνας, η ένταση της βροχής αυξάνεται. Όμως, το ίδιο αυξάνεται και η παρουσία της Σελήνης στον ουρανό. Γι ‘αυτό είναι πιο πιθανό να εντοπίσετε ένα μετέωρο νωρίς στον μήνα.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:36 πμ. της Παρασκευής.
Παρασκευή, 16 Ιουλίου
Τώρα ο Άρης απομακρύνεται κάτω δεξιά από την Αφροδίτη, ενώ o φωτεινότεροs Βασιλίσκος (Regulus) βρίσκεται πάνω και στα αριστερά τους. Το αστέρι θα περάσει 1 ° από την Αφροδίτη το βράδυ της 21ης.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:23 πμ. του Σαββάτου.
Σάββατο, 17 Ιουλίου
Για τους περισσότερους ερασιτέχνες, η Κασσιόπη είναι ο δεύτερος πιο εύκολα αναγνωρίσιμος αστερισμός στο ουρανό του βορείου ημισφαιρίου. Κοιτάξτε για το γνωστό σχήμα ‘W‘, που αναρριχάται σιγά-σιγά από τον βορειανατολικό ουρανό αφού έχει βραδιάσει. Η Κασσιόπη μοιάζει σε φωτεινότητα με την γνωστή κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου αλλά έχει μικρότερο μήκος. Το αστέρι στο πιο δεξιό άκρο του σχήματος W ονομάζεται Caph που στα Αραβικά σημαίνει «βαμμένο χέρι». Ο αστέρας Caph βρίσκεται σχεδόν ακριβώς στο σημείο μηδέν των ουράνιων συντεταγμένων. Συγκρίνοντας την θέση αυτή του αστεριού σε σχέση με τον Πολικό, ο προχωρημένος ερασιτέχνης μπορεί να υπολογίσει την αστρική ώρα, δηλαδή, τον προσανατολισμό του ουρανού για την εκείνη χρονική στιγμή.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:14 πμ. του Σαββάτου.
Κυριακή, 18 Ιουλίου
Απολαύστε τη θέα του όμορφου αστερισμού του Σκορπιού στο καλύτερό του στο νότιο ουρανό. Η ουρά που μοιάζει σαν «αγκίστρι» που τελειώνει με ένα εντυπωσιακό ζευγάρι αστέρων 0,6 της μοίρας μακριά, 17 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Αντάρη. Με κιάλια θα εντοπίσετε ένα ζευγάρι ανοιχτών αστρικών σμηνών, γνωστών σαν Μ7 και M6, ονόματα που τους δόθηκαν από τον διάσημο Γάλλο αστρονόμο Charles Messier που τα καταχώρησε στον περίφημο κατάλογό του τον 18ο αιώνα. Τα σμήνη απέχουν 4 μοίρες και με κάθε σμήνος να είναι 5 μοίρες πάνω και στα αριστερά του τέλους της ουράς. Ακολουθήστε τον γαλαξία από την ουρά του σκορπιού προς τα πάνω μετά την «τσαγιέρα», και μέσω του θερινού τριγώνου που βρίσκεται ψηλά πάνω στην ανατολή.
Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
Στην παραπάνω φωτογραφία, του Κωνσταντίνου Μπακολίτσα, απεικονίζεται το NGC 7822, ένα σύμπλεγμα νεαρών αστεριών στον αστερισμό του Κηφέα. Διαβάστε περισσότερα…
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής φαίνεται πολύ χαμηλά στην αρχή του λυκαυγούς. Ο Αλντεμπαράν τρεμοσβήνει πάνω και στα δεξιά του πλανήτη. Η λαμπρότητά του αυξάνεται και φτάνει σε μέγεθος -0,7.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά στο σούρουπο. Δύει πριν βραδιάσει. Ο μικρός Άρης, σχεδόν 200 φορές αμυδρότερος, με μέγεθος +1,8, μειώνει την απόστασή του από την Αφροδίτη και βρίσκεται σε σύνοδο μαζί της, ½ ° μακριά, στις 12 και 13 Ιουλίου.
Ο Δίας και ο Κρόνος (στον αμυδρό Υδροχόο και Αιγόκερω, αντίστοιχα) ανατέλλουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα και φαίνονται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,4. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος -2,7, 20° στα αριστερά του Κρόνου. Θα φτάσουν σε αντίθεση τον Αύγουστο.
Πριν το λυκαυγές, κοιτάξτε 20° κάτω και αριστερά του Δία. Εκεί θα λάμπει ο Φομαλχώ. Σχηματίζει ένα ισοσκελές ορθογώνιο τρίγωνο με τον Δία και τον Κρόνο.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στον Κριό) έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του χαμηλά στα ανατολικά στην αρχή του λυκαυγούς.
Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι 21° ανατολικά του Δία, αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν αρχίσει η αυγή.