Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 15-8 έως 21-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

από 15-8 έως 21-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

 

Δευτέρα, 15 Αυγούστου

Έχετε δει την Αφροδίτη μετά το ηλιοβασίλεμα; Τώρα ο πλανήτης αρχίζει μια μακριά αλλά και θεαματική εμφάνιση στον βραδινό ουρανό που θα κρατήσει μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα. Εντοπίστε πρώτα τον Δία χαμηλά στα δυτικά. Η Αφροδίτη λάμπει κάτω και στα δεξιά του Δία, στις  12° μακριά, αυτό το βράδυ. Είναι καλό να έχετε και ένα ζευγάρι κιάλια για να προσπαθήσετε να βρείτε και τον αμυδρότερο Ερμή, 4,5° κάτω και στα δεξιά του Δία.

Monday_chart

Τρίτη, 16 Αυγούστου

Στα νοτιοανατολικά, πάνω από την Σελήνη, βρίσκονται το άλφα και το βήτα του Αιγόκερου, δύο ωραία διπλά αστέρια. Το κίτρινο ζευγάρι με τα αστέρια του α φαίνεται ευκολότερα. Το βήτα, στις 2,3° κάτω από το άλφα, αναλύεται δυσκολότερα στα δύο αστέρια, με το δευτερεύων αστέρι να είναι αμυδρότερο και πιο κοντά στο πρωτεύον.

Tuesday_chart

Ο Ερμής φθάνει σε μέγιστη αποχή, 27° ανατολικά του Ήλιου. Όμως, στην πραγματικότητα, ο πλανήτης βρίσκεται χαμηλά στα δυτικά μετά το ηλιοβασίλεμα. Από τις 40° βόρεια, είναι τώρα 5° ψηλά, 30 λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου.

Τετάρτη, 17 Αυγούστου

Αν και επίσημα Πανσέληνος είναι ακριβώς στις 12:29 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, το φεγγάρι φαίνεται γεμάτο απόψε. Λάμπει ανάμεσα στον Αιγόκερο και τον Υδροχόο. Φτάνει ψηλά στο νότο γύρω στις 1 πμ.

Το λαμπρότερο σφαιρωτό σμήνος του βορείου ημισφαιρίου, το Μ13, μπορεί να εντοπιστεί εύκολα αν προεκτείνουμε τα 2/3 της γραμμής από το ζ  στο η του Ηρακλή, με τα οποία το ε και το π σχηματίζουν ένα τραπέζιο (γνωστό ως Keystone).

 

Πέμπτη, 18 Αυγούστου

Ξημερώματα, πριν ακόμα αρχίσει το λυκαυγές, ο ουρανός είναι πλέον φθινοπωρινός. Οι Πλειάδες και οι Υάδες του αστερισμού του Ταύρου αρχίζουν να ανεβαίνουν αρκετά ψηλά στον ουρανό. Στα αριστερά του Ταύρου βρίσκεται το πολύγωνο του Ηνίοχου που έχει την Αίγα ως το λαμπρότερό του αστέρι. Παρατηρήστε το αστέρι αυτό να ανατέλλει αρκετά στα βόρειο-ανατολικά.

 

Παρασκευή, 19 Αυγούστου

Ο Ποσειδώνας φτάνει σε αντίθεση σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο περίπου στις 2 πμ. Με μέγεθος 7,8, ο πλανήτης βρίσκεται στον Υδροχόο, 1° νοτιοδυτικά από το 4ου μεγέθους αστέρι λάμδα (λ) του Υδροχόου. Θα χρειαστείτε τηλεσκόπιο για να παρατηρήσετε τον μπλε δίσκο του Ποσειδώνα, που φτάνει στα 2,4 “.

Σάββατο, 20 Αυγούστου

Αν και φθάνει ψηλότερα στον ουρανό το φθινόπωρο, το «διπλό σμήνος του Περσέα» είναι ένα ακόμα αξιοθέατο αντικείμενο του Αυγουστιάτικου  ουρανού. Αυτό το διπλό σμήνος, h και χ είναι νεαρές συστάδες αστέρων, μόνο 13 εκατομμυρίων ετών που κινούνται μαζί στο διάστημα. Βρίσκονται σε απόσταση 7650 έτη φωτός και χάνουν την φωτεινότητά τους κατά 1,8 μέγεθος εξαιτίας της απορρόφησης  από την διαστρική σκόνη. Η παρουσία του σμήνους γίνεται φανερή με γυμνό μάτι κάτω από έναν σκοτεινό ουρανό.

 

Κυριακή, 21 Αυγούστου

Αν κοιτάξετε στα νότια-νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, θα δείτε τον λαμπρό Άρη. Με μέγεθος -0,4, ο κόκκινος πλανήτης παραμένει στον ουρανό μέχρις ότου χαθεί κάτω από τον ορίζοντα περίπου τα μεσάνυχτα. Ο Άρης βρίσκεται τώρα στα σύνορα ανάμεσα στον Σκορπιό και τον Οφιούχο. Με τηλεσκόπιο, ο πορτοκαλί δίσκος του έχει διάμετρο 11″.

Η Σελήνη είναι σε περίγειο, πιο κοντά στη Γη, 367.050 χιλιόμετρα μακριά μας, στις 4:20 πμ της Δευτέρας.

 

malakopoulos

Το νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής (NGC 7000) φωτογραφήθηκε από τον Μάνο Μαλακόπουλο (Ομάδα Αστροφωτογράφων Β. Ελλάδος) με το τηλεσκόπιο Takahashi 106ED. Λήψη: 60 καρέ των 180 δευτερολέπτων.

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomers Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.”  Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Δίας είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα, περίπου 20 με 25 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Κοιτάξτε με κιάλια, πρώτα για τον Δία στα δυτικά και μετά για την Αφροδίτη, κάτω και στα δεξιά του. Μετά, βρείτε τον αμυδρότερο Ερμή. Ο Ερμής είναι στα δεξιά και κάτω από τον Δία νωρίς την εβδομάδα και ακριβώς κάτω από τον Δία στο υπόλοιπο της εβδομάδας.

Ο Δίας έχει φαινόμενο μέγεθος -1,7 , η Αφροδίτη -3,8 και ο Ερμής +0,2. Όμως, τα ουράνια αντικείμενα κοντά στον ορίζοντα φαίνονται πιο αμυδρά από το φαινόμενο μέγεθός τους, εξαιτίας της ατμόσφαιρας της Γης.

Ο  Άρης (μέγεθος -0,5, στο πάνω μέρος του Σκορπιού) κινείται γρήγορα προς τα ανατολικά (αριστερά) προς τον Κρόνο (μέγεθος +0,4) και τον Αντάρη (+1,0, κάτω από τον Κρόνο). Αυτοί οι τρεις σχηματίζουν ένα τρίγωνο που ολοένα και στενεύει, στα νοτιοδυτικά με το σούρουπο. Το τρίγωνο αυτό θα αλλάξει σε μία κατακόρυφη γραμμή στις 23 και 24 Αυγούστου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση μετά τα μεσάνυχτα, στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις των Ουρανού και του Ποσειδώνα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί