Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα,από 25-6 έως 1-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 25-6 έως 1-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 25 Ιουνίου

Αυτό το βράδυ το φεγγάρι βρίσκεται μεταξύ του λαμπρού Δία στα δεξιά του και του Κρόνου, κάτω και στα αριστερά του. Πολύ πιο κάτω από τη Σελήνη είναι ο πορτοκαλής Αντάρης.

Τρίτη, 26 Ιουνίου

Οι παρατηρητές μπορούν να δουν τον Ερμή στον βραδινό ουρανό αυτή την εβδομάδα. Ο εσώτατος πλανήτης βρίσκεται 9° ψηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα απόψε, και θα ανέβει άλλη μία μοίρα ψηλά από το Σαββατοκύριακο. Αν και ο Ερμής λάμπει έντονα νωρίς το βράδυ, με μέγεθος  -0,4, μπορεί να χρειαστείτε κιάλια για να τον εντοπίσετε μέσα στη  λάμψη του λυκόφωτος. Με κιάλια θα μπορέσετε επίσης να δείτε τον Πολυδεύκη, ο οποίος βρίσκεται 5 μοίρες βόρεια του πλανήτη απόψε. Με ένα τηλεσκόπιο μπορείτε να δείτε τον δίσκο του Ερμή, που έχει διάμετρο 6,1″ και φωτίζεται κατά 70%.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:02 μετά τα μεσάνυχτα.  

 

Τετάρτη, 27 Ιουνίου

Ο Κρόνος βρίσκεται σε αντίθεση απόψε, δηλαδή, ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο και φτάνει στο μέγιστο της λαμπρότητας του (0,0) για το 2018.

Ο Άρης παραμένει ένα εκπληκτικό θέαμα όλη την εβδομάδα. Ο Κόκκινος Πλανήτης φτάνει σήμερα στο σημείο που δείχνει να είναι ακίνητος, πριν την ανάδρομη κίνησή του, πράγμα που σημαίνει ότι η προς ανατολάς κίνησή του σε σχέση με τα αστέρια του Αιγόκερου σταματάει και αρχίζει να κινείται προς τα δυτικά. Ο Άρης ανατέλλει περίπου στις 11 μμ και ανεβαίνει ψηλότερα στον νότο λίγο πριν αρχίσει το λυκαυγές. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -2,1, που τον καθιστά το τρίτο λαμπρότερο σημείο φωτός στον νυχτερινό ουρανό μετά την Αφροδίτη και τον Δία. Με ένα τηλεσκόπιο θα δείτε τον δίσκο του, διαμέτρου 21″, και ίσως κάποιες λεπτομέρειες στην επιφάνειά του, αν και πολλές από αυτές πιθανόν να κρυφτούν από τη μεγάλη καταιγίδα σκόνης που λαμβάνει χώρα στον πλανήτη τώρα.

Η χαράδρα με το όνομα Burns Cliff, μέσα στον κρατήρα Endurance, φωτογραφήθηκε από τη διαστημική συσκευή Opportunity τον Νοέμβριο του 2004.  (NASA/JPL/Cornell)

 

Πέμπτη, 28 Ιουνίου

Πανσέληνος στις 7:55 πμ.

Ο Κρόνος λάμπει 3 μοίρες μακριά από την Σελήνη. Ο Κρόνος είναι 3.400 φορές πιο μακριά από την Σελήνη και 35 φορές μεγαλύτερος σε διάμετρο (πραγματική και όχι φαινόμενη).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:40 πμ της Παρασκευής.    

 

Παρασκευή, 29 Ιουνίου

Η Σελήνη, σε φθίνουσα φάση, ανατέλλει στα ανατολικά-νοτιοανατολικά στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Μια ώρα αργότερα προσέξτε τον Άρη να βγαίνει πάνω από τον ορίζοντα και κάτω απ’ αυτήν. Η Σελήνη φτάνει στο απόγειο, το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 5:44 πμ του Σαββάτου. Βρίσκεται 406.061 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Γης.

Η Αφροδίτη κυριαρχεί στον δυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Αυτό το εκθαμβωτικό «αστέρι» λάμπει με μέγεθος -4,1 ανάμεσα στα αστέρια του δυτικού Λέοντα, έχοντας διασχίσει τα σύνορα από τον Καρκίνο νωρίτερα την ημέρα. Ο πλανήτης εμφανίζεται 15° ψηλά μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και δύει γύρω στις 11 μμ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:31 μμ.    

 

Σάββατο, 30 Ιουνίου

Για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στις 30° βόρεια, σήμερα είναι η πιο αργή δύση του ήλιου αυτού του έτους. Αν και το θερινό ηλιοστάσιο ήταν την περασμένη εβδομάδα, το πιο αργό ηλιοβασίλεμα συμβαίνει μερικές ημέρες αργότερα και η νωρίτερη ανατολή του ήλιου μερικές ημέρες πριν το ηλιοστάσιο. Οι ακριβείς ημερομηνίες εξαρτώνται από το γεωγραφικό πλάτος της τοποθεσίας μας. Γενικά, το πιο αργό ηλιοβασίλεμα συμβαίνει πιο κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο όσο πιο βόρεια ζει κανείς. Για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στις 40° βόρεια, αυτό έγινε στις 27 Ιουνίου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:18 πμ της Κυριακής.   

Κυριακή, 1 Ιουλίου

Τώρα που η Σελήνη αποχωρεί από το βραδινό ουρανό, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τους παρατηρητές με ένα ζευγάρι κιάλια να εντοπίσουν ένα από τα ωραιότερα ανοιχτά σμήνη του καλοκαιριού. Το NGC 6231 βρίσκεται στην ουρά του Σκορπιού, μόλις 0,5° βόρεια από το διπλό αστέρι ζήτα (ζ) του Σκορπιού (που είναι ένα άλλο όμορφο αντικείμενο με κιάλια). Το NGC 6231 λάμπει με μέγεθος 2,6 και περιέχει περισσότερα από 100 αστέρια σε μια περιοχή με διάμετρο μισή της πανσέληνου. Αυτό το μέρος του Σκορπιού βρίσκεται σχεδόν στον νότο όταν θα έχει αρχίσει να βραδιάζει, αν και δεν ανεβαίνει ψηλά στα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

Φωτογραφία: https://dso-browser.com/deep-sky/object/7391/ngc-6231/open-cluster

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:10 μμ.  

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος -0,4) φαίνεται στο φως του βραδινού λυκόφωτος, περίπου 20° κάτω δεξιά της Αφροδίτης. Ψάξτε για τον πλανήτη νωρίς. Μη τον μπερδέψετε με τον Πολυδεύκη που βρίσκεται στα δεξιά του.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0 στον Καρκίνο) λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο φαίνεται ο δίσκος του πλανήτη, που έχει γωνιώδη διάμετρο 15 δευτερόλεπτα της μοίρας και είναι σε φάση gibbous (αμφίκυρτη), φωτισμένος κατά 72%.

Ο Άρης (μέγεθος -1,9, στον Αιγόκερο) ανατέλλει λίγο μετά τις 11 μμ. Βρίσκεται στα νότια-νοτιοανατολικά, 34 μοίρες μακριά από τον Κρόνο. Ο Άρης γίνεται όλο και πιο λαμπρός, πλησιάζοντας στην αντίθεσή του στο τέλος Ιουλίου. Ο δίσκος του έχει ήδη φτάσει στα 19-20 δευτερόλεπτα της μοίρας. Υπάρχουν αναφορές για μια εκτεταμένη καταιγίδα σκόνης στην επιφάνειά του.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στον Ζυγό) φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Όταν ο ουρανός γίνει εντελώς σκοτεινός είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να έχετε την καλύτερη θέαση του πλανήτη, όπου θα μπορούσαν να αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του. Τώρα έχει διάμετρο 42 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Κρόνος (μέγεθος 0), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, ανατέλλει πριν τις 9 μμ. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο γύρω στη 1 πμ, περίπου 34 μοίρες δεξιά του λαμπρότερου Άρη.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, πριν αρχίσει το λυκαυγές. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί