Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 31-8 έως και 6-9

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 31-8 έως και 6-9 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 31 Αυγούστου

Ο Άρης βρίσκεται σχεδόν 60 ° πάνω από τον ορίζοντα στις 4 πμ. Στέκεται ψηλά στο νότο, λίγο πάνω από 5 ° βορειοδυτικά της Alrescha, με μέγεθος 3,8, το άλφα των Ιχθύων. Ο κόκκινος πλανήτης έχει μέγεθος –1,8 και γίνεται πιο λαμπερός μέρα με τη μέρα. Αυξάνει επίσης σε φαινόμενη διάμετρο (τώρα είναι 19 “) καθώς πλησιάζει στην αντίθεσή του τον Οκτώβριο.

Εάν προτιμάτε τη βραδινή παρατήρηση, ο παγωμένος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ποσειδώνας, βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα όταν πέφτει το σκοτάδι και είναι ορατός με κιάλια με μέγεθος 7,8. Απόψε, βρίσκεται μόλις 2,5 ° από το 4ου μεγέθους αστέρι το φ του Υδροχόου, στα ανατολικά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:11 μμ.

 

Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου

Η Αφροδίτη αποτελεί έναν λαμπρό στόχο στον πρωινό ουρανό, σε ύψος σχεδόν 30 ° στα ανατολικά μια ώρα πριν από την ανατολή του Ηλίου. Αναβοσβήνει με μέγεθος –4,3 στους Διδύμους. Ο πλανήτης απέχει περίπου 8,5 ° από τον Πολυδεύκη σήμερα το πρωί. Ο χρυσαφής Πολυδεύκης είναι το πιο λαμπρό αστέρι στους Διδύμους και λάμπει με μέγεθος 1,2. Ο κοντινός του Κάστορας είναι ένα πιο ζεστό μπλε-λευκό αστέρι, είναι ωστόσο πιο αμυδρό με μέγεθος 1,6.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:58 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου

Πανσέληνος στις 8:25 πμ.

Το ανοιχτό σμήνος NGC 6940, με μέγεθος σχεδόν 6, βρίσκεται νοτιοδυτικά του ε του Κύκνου. Ανακαλύφθηκε από William Herschel στις 15 Οκτωβρίου, 1784. Ένα μέσης ηλικίας σμήνος, θα σας εντυπωσιάσει κοιτάζοντας το με μεγάλο τηλεσκόπιο.  Με χαμηλή μεγέθυνση φαίνονται περίπου 100 αστέρια.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:49 μμ.

 

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου

Ένα άλλο λαμπρό διπλό αστέρι στον Κύκνο είναι ο Αλμπιρέο, το βήτα του Κύκνου, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του έψιλον της Λύρας. Το αστέρι αυτό προσφέρει ένα εύκολο στο διαχωρισμό ζευγάρι αστεριών με πανέμορφα χρώματα και κοντράστ, πορτοκαλί-κίτρινο και μπλε-λευκό. Σε απόσταση 34 “, τα αστέρια έχουν μέγεθος 3,1 (κίτρινο) και 5,1 (μπλε), αντίστοιχα. Μπορούν να διαχωριστούν χρησιμοποιώντας κιάλια. Δεν απαιτείται τηλεσκόπιο.

Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου

Αν έχετε στόχο την παρατήρηση μερικών από των ομορφότερων αντικειμένων του καλοκαιρινού ουρανού, θα πρέπει να σταθείτε στο πλανητικό νεφέλωμα ‘‘Blinking Planetary” (Το πλανητικό νεφέλωμα που τρεμοπαίζει). Τοποθετημένο μερικές μοίρες ανατολικά του αστεριού θήτα του Κύκνου, και στο ίδιο οπτικό πεδίο με το 16 του Κύκνου, είναι επίσημα γνωστό σαν NGC 6826. Ορατό ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια, γρήγορα καταλαβαίνει κανείς πως πήρε το όνομά του. Όταν το κοιτάξετε απευθείας, θα δείτε μόνο το 9ου μεγέθους αστέρι. Αν όμως χρησιμοποιήσετε την πλάγια σκόπευση, θα μπορέσετε να δείτε το νεφέλωμα που περιβάλει το άστρο. Απέχει 2.000 έτη φωτός μακριά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:28 μμ.

 

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου

Ο Άρης, στους Ιχθείς,  ανατέλλει περίπου στις 10 μμ από τα ανατολικά. Απόψε, η Σελήνη βρίσκεται κοντά του.

Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου

Η Κασσιόπη (η Βασίλισσα), ένας αστερισμός του φθινοπώρου (με σχήμα W) ήδη φαίνεται στον βόρειο-ανατολικό ουρανό το βράδυ. Μετά τα μεσάνυχτα αλλάζει σχήμα σε αντίστροφης φοράς Σ. Κάτω από την βασίλισσα ανέρχεται και ο αστερισμός του Περσέα. Μεταξύ των δυο αστερισμών ξεχωρίζει εύκολα ακόμα και με γυμνό μάτι το περίφημο διπλό σμήνος του Περσέα. Μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τον Μιρφάκ (α του Περσέα, 591 έτη φωτός μακριά και με μέγεθος 1,8) και τον περίφημο μεταβλητό Αλγκόλ (β του Περσέα, 92 έτη φωτός μακριά και με φαινόμενο μέγεθος 2,2). Τα δύο άστρα βρίσκονται περίπου 10 μοίρες μακριά το ένα από το άλλο και σχηματίζουν σχεδόν μια οριζόντια γραμμή πάνω από τον βορειοανατολικό ουρανό.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:06 πμ. της Δευτέρας.

Ο κομήτης NEOWISE φαίνεται μέσα από μια σπηλιά. Ο φωτογράφος της φωτογραφίας αυτής, ο Κωνσταντίνος Βακολίτσας,(https://www.facebook.com/sv1cid)  γράφει: «  Από την αγαπημένη μου “Μεγάλη Σπηλιά” στις ακτές του Ιονίου περνά ο κομήτης C2020 F3 NEOWISE … αν και η φωτογραφία φαντάζει ψεύτικη, απεικονίζει δύο μοναδικές πραγματικές στιγμές της ενασχόλησής μου με τη Σπηλαιολογία και την Αστρονομία …  » 

 

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι στη λάμψη του ηλιοβασιλέματος.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,3, στους Διδύμους) βγαίνει πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ουρανό, 2 ώρες πριν την αρχή του λυκαυγούς. Ο πλανήτης θα είναι το λαμπρό «αστέρι» της αυγής αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Με τηλεσκόπιο φαίνεται λίγο παραπάνω από το ήμισυ φωτισμένη. Το αστέρι πάνω και στα αριστερά της είναι η Αίγα.

Ο Άρης ανατέλλει περίπου στις 10 μμ, με μέγεθος -1,9 στους Ιχθείς. Το φαινόμενο μέγεθος του αυξάνεται στα 19 ½   δευτερόλεπτα του τόξου. Θα φτάσει στα 22,6” στις αρχές Οκτωβρίου.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε το λευκό Νότιο πόλο του και τις σκοτεινές περιοχές πάνω στην επιφάνειά του. Μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη που φαίνονται με τηλεσκόπιο, δίνοντας τις συντεταγμένες του τόπου παρατήρησης και την ώρα παρατήρησης με το λογισμικό Mars Profiler.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,6, και +0,3, αντίστοιχα) φέγγουν στα νότια-νοτιοανατολικά στο βραδινό λυκόφως. Απέχουν περίπου 8° ο ένας από τον άλλο. Θα βρεθούν στο ψηλότερό τους σημείο στις 10 μμ.

Ο Ουρανός (5,8, στον Κριό) είναι ψηλά στον ουρανό μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) φαίνεται ψηλά στα νότια πριν αρχίσει το λυκαυγές, 30° δυτικά από τον Άρη.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί