ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  • Πόσο μακριά μπορώ να δω με ένα τηλεσκόπιο;

Η απόσταση ενός ουράνιου αντικειμένου, γενικά, έχει σχέση με την λαμπρότητά του. Ένα τηλεσκόπιο με μεγάλη διάμετρο (μέγεθος του κύριου κατόπτρου ή του φακού) όχι μόνο θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε πιο αμυδρά αντικείμενα, αλλά επίσης και πιο μακρινά. Για παράδειγμα, με ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο των 60 mm μπορείτε να δείτε το φωτεινό κέντρο του γαλαξία της Ανδρομέδας, το οποίο είναι πάνω από 2 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Με ένα τηλεσκόπιο των 200 mm (8′) ή και μεγαλύτερο, θα μπορέσετε να δείτε τις σπείρες του πολύ πιο αμυδρού γαλαξία Whirlpool, ο οποίος είναι 35 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά! Για επίγεια παρατήρηση κατά την διάρκεια της ημέρας, η απόσταση που μπορείτε να δείτε περιορίζεται από την κατάσταση της ατμόσφαιρας. Μεγάλες ποσότητες υγρασίας ή κύματα θερμότητας προερχόμενα από το έδαφος, θα θολώσουν το είδωλο σε μεγάλες αποστάσεις.


 

  • Πώς μπορώ να προσδιορίσω την ισχύ ενός τηλεσκοπίου;

Η μεγεθυντική ικανότητα ενός τηλεσκοπίου εξαρτάται από την εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου που χρησιμοποιείτε κάθε φορά. Μια πιο ακριβής ερώτηση θα ήταν, τι ικανότητα συλλογής φωτός έχει ένα τηλεσκόπιο. Το φως που μπορεί να συλλέξει ένα τηλεσκόπιο, είναι ουσιαστικά η ικανότητά του να παρατηρεί μακρινά, αμυδρά αντικείμενα και εξαρτάται αποκλειστικά από την διάμετρο του φακού ή του κύριου κατόπτρου του. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο περισσότερο φως μπορεί να συλλέξει το τηλεσκόπιο. Πρέπει κανείς να έχει υπ’ όψη του ότι το φως συλλέγεται από ολόκληρη την επιφάνεια του κύριου κατόπτρου του ή του φακού του, οπότε όταν διπλασιάζουμε την διάμετρο, η ικανότητα συλλογής φωτός του τηλεσκοπίου τετραπλασιάζεται!


 

  • Πώς μπορώ να προσδιορίσω την μεγέθυνση ενός τηλεσκοπίου;

Η μεγέθυνση ενός τηλεσκοπίου αλλάζει όταν αλλάζουν τα προσοφθάλμια που χρησιμοποιούνται. Η μεγέθυνση μπορεί να υπολογιστεί διαιρώντας την εστιακή απόσταση του πρωτεύοντος φακού ή κατόπτρου σας, με την εστιακή απόσταση του προσοφθλμίου.
Μεγέθυνση = Εστιακή απόσταση πρωτεύοντος / Εστιακή απόσταση προσοφθαλμίου

Πάντα να ξεκινάτε με την χαμηλότερη μεγέθυνση (το προσοφθάλμιο με τη μεγαλύτερη εστιακή απόσταση) και να ανεβαίνετε. Ένας φακός Barlow 2x θα διπλασιάσει την μεγέθυνση του προσοφθαλμίου που χρησιμοποιείτε κάθε φορά. Για παράδειγμα: χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση 900 mm και προσοφθάλμιο των 20 mm παίρνετε μεγέθυνση 45x. Χρησιμοποιώντας το ίδιο τηλεσκόπιο και προσοφθάλμιο με έναν φακό Barlow 2x παίρνετε μεγέθυνση 90x. Το ίδιο θα ήταν αν χρησιμοποιούσατε ένα τηλεσκόπιο εστιακής απόστασης 900 mm με ένα προσοφθάλμιο 10 mm.


 

  • Το είδωλο που βλέπω από το διοπτρικό μου τηλεσκόπιο είναι ανεστραμμένο. Πώς μπορώ να το διορθώσω;

Για να διορθώσετε ένα ανεστραμμένο είδωλο θα χρειαστείτε έναν διαγώνιο φακό 90°. Όταν ένας τέτοιος φακός χρησιμοποιείται, ο καθρέπτης αναστρέφει το είδωλο κατακόρυφα, αλλά όχι οριζόντια. Για να επιτύχετε πλήρη διόρθωση του ειδώλου θα χρειαστείτε έναν ανορθωτή 45°.


 

  • Γιατί δεν βλέπω τίποτα στο τηλεσκόπιό μου ενώ έχω κεντράρει το φεγγάρι στο σταυρόνημα του ερευνητή μου;

Η πιο πιθανή αιτία του προβλήματος είναι ότι ο ερευνητής σας δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένος με τα κύρια οπτικά του τηλεσκοπίου σας. Για να τον ευθυγραμμίσετε πάρτε το τηλεσκόπιό σας έξω, την ημέρα , και βρείτε ένα αντικείμενο (μια πινακίδα, έναν τηλεφωνικό θάλαμο, μια κεραία, μια βουνοκορφή κτλ.), τουλάχιστον 600 ή 700 μέτρα μακριά ή και ακόμα μακρύτερα. Κεντράρετε το αντικείμενο αυτό στο τηλεσκόπιό σας χρησιμοποιώντας το λιγότερο ισχυρό σας προσοφθάλμιο. Μετά κοιτάξτε από τον ερευνητή σας. Χρησιμοποιώντας τις βίδες που ασφαλίζουν τον ερευνητή στην θέση του κεντράρετε το αντικείμενο στο σταυρόνημα του ερευνητή όπως κάνατε και με το τηλεσκόπιό σας. Τώρα είστε έτοιμοι να σημαδέψετε με τον ερευνητή οποιοδήποτε αντικείμενο στον ουρανό και να το δείτε εύκολα και με το τηλεσκόπιό σας.


 

  • Έχω ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 60 mm και εστιακής απόστασης 900 mm. Γιατί δεν μπορώ να δω καθαρά το είδωλο όταν χρησιμοποιώ τον 2x Barlow φακό με το προσοφθάλμιο των 6 mm;

Όλα τα τηλεσκόπια έχουν μια μέγιστη μεγέθυνση, περίπου 60x ανά ίντσα διαμέτρου (σε ιδανικές συνθήκες). Το τηλεσκόπιό σας θα έχει φτάσει στα όριά του περίπου στις 140x μεγεθύνσεις. Ο συνδυασμός που χρησιμοποιείτε σας δίνει μεγέθυνση 300x. Ξεπερνώντας το μέγιστο ωφέλιμο όριο του τηλεσκοπίου θα κάνει το είδωλο να φαίνεται σκούρο και ξεπλυμένο. Η ατμόσφαιρα της γης παίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της μέγιστης μεγέθυνσης που μπορείτε να δείτε. Αστάθειες της ατμόσφαιρας, όπως θερμότητα προερχόμενη από το έδαφος και τα παραπλήσια κτίρια, άνεμοι σε υψηλά υψόμετρα και άλλες καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν θολούρα στο είδωλο. Αυτό επίσης εξηγεί γιατί μερικές φορές τα λαμπερά άστρα τρεμοπαίζουν. Η καλύτερη στιγμή για να χρησιμοποιήσετε υψηλές μεγεθύνσεις είναι τις νύκτες όταν τα αστέρια δεν φαίνονται να τρεμοπαίζουν.


 

  • Γιατί, οι εικόνες που παίρνω από το τηλεσκόπιό μου δεν μοιάζουν με τις φωτογραφίες που έχω δεί, τραβηγμένες με τον ίδιο τύπο τηλεσκοπίου;

Πολλές φωτογραφίες από αυτές που βλέπετε στα περιοδικά και στους καταλόγους προέρχονται από εκθέσεις μεγάλης διάρκειας. Ο φωτοφράκτης ήταν ανοικτός για αρκετή ώρα, ενώ το τηλεσκόπιο ακολουθούσε το αντικείμενο στον ουρανό. Αυτό επιτρέπει να αποτυπωθούν στο φιλμ αμυδρές λεπτομέρειες και χρώματα που δεν μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι. Για να επιτύχετε παραπλήσια αποτελέσματα με το τηλεσκόπιό σας, θα χρειαστείτε αντάπτορα για φωτογραφική μηχανή 35mm και μοτέρ αστροστάτη για το τηλεσκόπιο.


 

  • Τι διαφορά έχει ένα τηλεσκόπιο με ισημερινή στήριξη από ένα με αλταζιμουθιακή;

Ισημερινή ονομάζεται η στήριξη της οποίας ο ένας άξονας μπορεί να παραλληλιστεί με τον άξονα περιστροφής της γης (Ουράνιος πόλος). Αυτό είναι απαραίτητο αν θέλει κάποιος να ακολουθήσει ένα αντικείμενο για μεγάλη χρονική περίοδο, όπως αυτό κινείται στον ουρανό. Με μια Ισημερινή στήριξη η κίνηση του ουρανού μπορεί να αντισταθμιστεί απλά, περιστρέφοντας το τηλεσκόπιο γύρω από αυτό τον άξονα στον ίδιο ρυθμό με αυτόν της γης αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι Ισημερινές στηρίξεις είναι απαραίτητες για την αστροφωτογράφιση, όπου απαιτούνται μεγάλες εκθέσεις και για την χρήση setting circles για τον εντοπισμό αντικειμένων.

Η αλταζιμουθιακή στήριξη είναι η πιο απλή. Αυτού του τύπου η στήριξη κινείται σε δύο διευθύνσεις, κατακόρυφα (altitude) και οριζόντια (azimuth).

Λόγω της ευχρηστίας τους οι αλταζιμουθιακές στηρίξεις είναι κατάλληλες και για επίγεια και για αστρονομική παρατήρηση.

 

 


 

  • Τι είναι η διόρθωση του περιοδικού σφάλματος (PEC – Periodic Error Correction);

Διόρθωση περιοδικού σφάλματος του μοτέρ, το γνωστό PEC (Periodic Error Correction) είναι ένα σύστημα που βελτιώνει την ακρίβεια παρακολούθησης του μοτέρ με το να μειώνει  τον αριθμό των διορθώσεων που κάνει ο χρήστης (Εχοντας υπόψη ότι κανένα μοτέρ στον κόσμο δεν είναι τέλειο, το ποσοστό σφάλματος της κίνησης του μοτέρ εξαρτάται από την ποιότητα κατασκευής του). Το PEC είναι σχεδιασμένο για να βελτιώνει τη φωτογραφική ποιότητα με το να μειώνει το εύρος του λάθους στην κίνηση των γραναζιών.  Η χρησιμοποίηση της λειτουργίας PEC είναι μια διαδικασία που αποτελείται από δύο βήματα. Πρώτα οδηγείτε για τουλάχιστον 5 ½ λεπτά (ο χρόνος που χρειάζεται το γρανάζι  για να κάνει μια πλήρη περιστροφή) κατά τη διάρκεια των οποίων το σύστημα καταγράφει τις διορθώσεις που κάνετε. Αυτό “διδάσκει” στο τσιπ του PEC τα χαρακτηριστικά του γραναζιού. Το δεύτερο βήμα είναι να γίνει αναπαραγωγή των διορθώσεων  που κάνατε κατά τη διάρκεια της φάσης καταγραφής. Λάβετε υπόψη ότι το PEC είναι ένα χαρακτηριστικό που αφορά μόνο τον προχωρημένο αστροφωτογράφο και  απαιτεί  προσεκτική οδήγηση σε συνδυασμό με πολική ευθυγράμμιση ακριβείας.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί